Izvor: RTS, 13.Maj.2023, 07:38

Инцидент на граници Јерменије и Азербејџана, два војника погнинула у размени ватре

По један војник Азербејџана и Јерменије убијен је у размени ватре на граници између две земље, непосредно уочи сутрашњег планираног састанка у Бриселу између премијера Јерменије Никола Пашињана и председника Азербејџана Илхама Алијева
Након >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << најновијих окршаја, јерменско Министарство спољних послова навело је да су у размени ватре коришћени минобацачи и лакше наоружање, у близини села Сотк, код границе, а употребљени су и дронови. У међувремену, размена ватре је престала, додају из Јеревана, пренео је Ројтерс.

Азербејџанско министарство одбране истакло је да је зауставило напад дроном из Јерменије на позиције азербејџанске војске у Kалбаџар округу. Накнадно је саопштено да је један војник убијен, али да азербејџанске трупе држе ствари под контролом.
Тензије су се повећале у време када су се појачали напори да супротстављене стране дођу до мирновног споразума, упркос несугласицама око тога где је чија граница, али и осталим питањима.
Досад су се мировни преговори одржавали под надзором Европске уније и Русије, која је посредовала у прекиду ватре у новембру 2020. године око Нагорно-Kарабаха.
Министри спољних послова обе земље сусрели су се прошле недеље у САД.
Азербејџан је прошлог месеца поставио контролни пункт на улазу у Лачински коридор, једини пут који повезује Јерменију и Kарабах, што је потез који је Јереван назвао "грубим кршењем" договора о прекиду ватре из 2020. године.
У четвртак, обе стране су рекле да су деловале у самоодбрани и оптуживале другу да је прва почела. Јерменија је саопштила и да су четири њена војника рањена.
Никол Пашињан је рекао да је најновији инцидент покушај Азербејџана да поремети предстојеће мировне разговоре.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.