Izvor: RTS, 12.Maj.2023, 15:51

Лесковац: Због занемаривања деце покренут поступак за лишавање родитељског права

Пре готово две године јавност је узнемирио снимак на коме мајка удара и шутира двоје мале деце. Деца су у међувремену била код оца који је насиље и пријавио. Центар за социјални рад у Лесковцу поштујући све правне акте одлучио је да деца буду измештена у хранитељску >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << породицу због чега је отац протестовао испред ове установе.
Деца су ми отета, тврди Александар Стојковић, и пети дан не знам ништа о њима. Након сусрета деце са мајком у просторијама Центра за социјални рад уместо да их одведе кући, каже, саопштено му је, да му се одузимају и да ће бити смештена у хранитељској породици.
"Та жена код које су деца је иначе била медицинска сестра иначе блиска, не блиска него рођака адвокатске канцеларије Ганди тако да мени је све то сумњиво зато и кажем да је ово отимање деце", каже Александар Стојковић, отац двоје деце.
Овим поводом огласили су се из канцеларије која заступа мајку деце. Кажу да Стојковић износи нетачне чињенице занемарујући интерес деце и да ближе информације не могу да изнесу, јер је реч о малолетној деци сматрајући да је Центар поступио у складу са свим важећим законима. У Центру за социјални рад наглашавају да је овакву одлуку донео тим стручњака имајући у виду интерес деце.
"Центар за социјални рад донео одлуку да се деца изместе и сместе у хранитељску породицу, а посебно из разлога, јер су родитељи до те мере запустили децу да су деца била изузетно и едукативно и здравствено запуштена, занемарена на тај начин и угрожена, јер дете које је школског узраста дужи временски период није ишло у школу, није имало обавезне здравствене прегледе и обавезну вакцинацију", наводи Предраг Момчиловић, директор Центра за социјални рад Лесковац.
"Две године сам ја био добар отац и онда одједном сам ја њима лош и то само из разлога због неких чињеница које нису истините и само због тога што те речи које су они унели у решење је на основу тога што је мајка рекла приликом виђења деце", каже Александар Стојковић.
Центар за социјални рад је поступио по Закону, након што је дужи временски период радио са породицом. Шест месеци трајале су мере корективног надзора које су требале да отклоне недостатке и заштите малолетну децу.
"Против родитеља смо пред надлежним судом покренули поступак за лишење родитељског права", каже Предраг Момчиловић, директор Центра за социјални рад Лесковац.
Лишавање родитељског права је привремено. Нажалост због напада на адвоката мајке своје деце Александар Стојковић ће морати 3 месеца да проведе у затвору. Због одуговлачења случаја насиља над децом, али и бракоразводне парнице против тужиоца, судија, правника и директора Центра за социјални рад поднео је кривичне пријаве.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.