Izvor: RTS, 08.Maj.2023, 15:53

Колико ђацима, родитељима и наставницима значи већи број полицајаца у школама?

Данас су се сви ђаци у Србији вратили на редовну наставу, осим у Основној школи на Врачару, месту велике трагедије. Од јутрос су полицајци распоређени у свих око 1.800 школа у земљи. Биће присутни и на свим јавним местима где се окупља већи број грађана. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
 

После прегледа објеката и школског дворишта припадници полиције присутни су од јутрос у свим школама на територији општине Лозница. Тако ће бити и током поподневне наставе.
„Настава се одвија према утврђеном плану, све је у реду и јутрашњим доласком школског полицајца и његовом појавом, вратило се самопоуздање и осећај сигурности, деци, њиховим родитељима и нама запосленима", наводи Миленко Ђуровић, директор ОШ"Јован Цвијић" у Лозници.
Школски полицајци превентивно су присутни и у свим пиротским основним и средњим школама. Настава се одвија несметано.
Ивана Костадиновић, директорка Гимназије у Пироту истиче: „Ми смо и до сада имали школског полицајца који је обављао ревносно и редовно своју дужност са којим је школа, управа школе, стручна служба редовно сарађивала, ово су сада додатне мере безбедности и само похвале за то. Ту смо сви запослени на истом задатку, свако је једна карика у том ланцу и треба успешно да дејствујемо."
И у Поморавском округу до сада су школе имале свог полицајца, али је један обилазио две или три школе. Сада ће њихово ангажовање бити целодневно.
„Да се осећамо безбедније свакако да, јер осећамо ту подршку и локалне самопураве и државе. Што се тиче саме приче о ономе што се десило комуницира се са децом и комуницирало се, ја лично могу да кажем да ћу на часу одељењске заједнице разговарати са децом, с обзиром да је мало времена прошло од онога што се десило", каже Стефан Младеновић, наставник математике Основне школе „Бошко Ђуричић" у Јагодини.
На територији Поморавског округа су 52 школе, а на сеоским подручјима је око 300 објеката где има ђака. Ту ће полицијске патроле обилазити по неколико школа. Сада је, како кажу, важна улога свих у образовном систему.
Живота Старчевић, начелник школске управе за Поморавски округ сматра да наставници нису никада били потребнији деци него данас. Додаје: „Просто сматрам да у овим наредним данима њихова улога, улога наставника и не само наставника већ и стручних сарадника, директора, ненаставног особља појачана и важна ових дана како бисмо из ове кризе у коју смо запали стицајем околности изашли са што мање штете."
Школском полицајцу и патролама у околини школа ђаци и грађани могу да пријаве свако сазнање које имају о било каквој врсти проблематичног понашања или догађаја који би могао да утиче на безбедност ученика.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.