Izvor: RTS, 06.Maj.2023, 06:03

Дани жалости у Србији, опроштај од страдалих у масовним убиствима

Данас је други дан жалости у Србији због трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и масовног убиства у селима у околини Смедерева и Младеновца. На београдским гробљима сахрањена четири ученика и радник обезбеђења школе на Врачару, као и петорица >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << момака који су страдали у пуцњави у Малом Орашју.
Грађани широм Србије и региона одају пошту страдалима у две масовне пуцњаве – у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду и селима у околини Смедерева и Младеновца.

Заставе Србије на институцијама спуштене су на пола копља, а све активности почињу одавањем поште настрадалима минутом ћутања.
У тишини се на местима злочина, али и на трговима и другим јавним местима, пале свеће, полаже се цвеће и остављају разни предмети, уз жељу да се трагедије више нигде и никада не понове.
У школи "Владислав Рибникар" отворена је књига жалости у коју грађани могу да се упишу данас и сутра од 10 до 15 часова.
Данас сахрана четири ученика и радника обезбеђења школе Данас ће на београдским гробљима бити сахрањена четири ученика и радник обезбеђења који су страдали у пуцњави на Врачару.

Како су за РТС рекли мештани Малог Орашја, у 14 часова ће бити сахрањена и петорица момака који су страдали у том селу, а још три сахране заказане су за недељу, такође у 14 часова.
Град Београд је захвалио породици словеначког кошаркаша Луке Дончића на изразима саучешћа и жељи да сноси трошкове сахране погинулих ђака, уз напомену да ће, како је раније већ договорено, трошкове сносити и сахране организовати Град Београд.
Саучешће породицама настрадалих изразили су бројни званичници из региона и света.

Тродневна жалост проглашена је и у српским срединама на Косову и Метохији.
Петак је био дан жалости и у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине, док је Влада Црне Горе одлучила да за дан жалости прогласи недељу, 7. мај.
Осморо ученика и радник обезбеђења убијени у школи на Врачару Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду К. К. (2009) пуцао је у уторак ујутру из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. Настрадало је осморо ученика и радник обезбеђења, док је повређено шесторо ученика и наставница.

Полицајци су на лицу места ухапсили нападача и пронашли оружје. Будући да према Кривичном законику не може кривичноправно да одговара за злочин, К. К. је смештен у психијатријску институцију.
У соби малолетног К. К. пронађени су списак деце коју је планирао да убије и нацртан план школе на којем је утврдио приоритетне мете.
Пиштољ калибра девет милиметара са три оквира, као и малокалибарски пиштољ, нападач је узео из стана, а у торби је понео и четири Молотовљева коктела.
Отац нападача В. К. (47) ухапшен је и саслушан у петак у Вишем јавном тужилаштву у Београду. Одређен му је притвор до 30 дана.
Сумња се да је В. К. у претходном периоду обучавао сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, као и да није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја до којег је његов син успео да дође и почини злочин.
У селима код Смедерева и Младеновца У. Б. убио осморо људи Ни пуних 36 сати након трагедије на Врачару, десило се ново масовно убиство у Србији – наоружани младић У. Б. (2002) убио је осам и ранио 14 људи у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца.

Потом је зауставио таксисту и приморао га да га одвезе до села Вињишта код Крагујевца, где га је полиција ухапсила након опсежне акције у којој је учествовало више од 600 полицајаца.
Осумњичени је у петак доведен у Полицијску управу Смедерево и одређено му је задржавање од 48 сати. У том року биће приведен у Више јавно тужилаштво у Смедереву на саслушање.
Осумњичен је за кривична дела тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, као и кривично дело oтмица.
Полиција је претресом викендице коју је У. Б. користио у месту Шепшин пронашла карабин са оптиком, пиштољ, сигнални пиштољ, два пригушивача, ловачки нож и друге делове оружја, 164 метка различитог калибра, 13 ловачких патрона, 12 чаура, четири сигнална метка и 25 комада карабинске муниције.
Такође, приликом претреса куће и помоћног објекта у насељу Вињиште, где је осумњичени такође боравио, полиција је пронашла четири ручне бомбе, више кутија са муницијом за пиштољ, више комада пушчане муниције, оквир за пиштољ, два оквира за аутоматску пушку, носач оптике и аутоматску пушку без фабричког броја.
Председник Србије Александар Вучић саопштио је на конференцији за медије у петак да ће након две трагедије по хитном поступку бити донете мере којима ће, како је рекао, бити извршено готово потпуно разоружање Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.