Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 16:00

Има ли деце у стрељани - када малолетник може да проба гађање ватреним оружјем

Према незваничним подацима малолетни К.К. осумњичен за убиство осморо ученика и чувара у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару користио је пиштољ "Шедов 2" чешке производње. Иван Урошевић, лиценцирани инструктор за безбедно руковање ватреним оружјем објашњава да је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << реч о пиштољу који је оригинално замишљен као спортско оружје за практично пуцање, није тешко за коришћење, али и да је кључно да није требало да буде у рукама малолетног лица без икаквог надзора. Постоји могућност да је дечак на стрелишту добио неке најосновније инструкције, али наглашава да је узраст који се препоручује за обучавање малолетника - од 14 година и навише да у контролисаним условима, под стриктним надзором, пробају да гађају.
"Пиштољ који је употребио малолетник је цео челичан и јесте мало већи. Не могу да се сложим да је тежи за коришћење од било ког другог полуаутоматског пиштоља. Повећан капацитет оквира 17 или 19 плус 1 метак, значи једно од најпродаваних спортских оружја у Европи, па чак можда и у свету у тој класи у овом тренутку", објаснио је Иван Урошевић.

Што се тиче трагичног случаја, наводи да је оружје било из легалног поседа, неадекватно чувано и да је нажалост дошло до велике трагедије.
Наглашава да он не би користио израз да је 13-годишњи дечак био обучен за употребу пиштоља,  јер обучен значи да би био пажљив, како објашњава, обучен значи "да је неко радио с вама и да вас је неко нешто обучио да можете нешто да урадите и да стекнете одређена знања и вештине".
"Евидентно је, нажалост, према свим информацијама које поседујемо из истраге, из јавности, да је малолетник био изузетно добро припремљен за извршење овог недела. Није нужно да је он био комплетно обучен у руковању, он може као и свако други приступом интернету у  року од неколико секунди да приступи свим туторијалима како се оружје пуни, празни, како се оружјем рукује, чак и појединачним моделима", појашњава инструктор.
Проблем је, истиче што је малолетник имао приступ оружју и нажалост евидентну прилику да вежба с њим, руковање, препуњавање.
Прецизира да само оружје није превише тешко за коришћење, али је поента да није требало да буде у рукама малолетног лица без икаквог надзора.
"Постоји могућност да је он на стрелишту добио неке најосновније инструкције. Ја волим да кажем, да није експлицитно забрањено родитељима с малолетницима у контролисаним условима, под стриктним надзором, да пробају да гађају. Препоручујемо да деца буду узраста минимум 14 година, па навише, односно старији малолетници, да могу да пробају гађање оружјем. Да родитељи доведу дете, понављам то није толико честа ситуација колико сада покушава да се представи", каже Урошевић.
Додаје да се у тим ситуацијама ради о родитељима који имају посао с оружјем, полиција, војска, ловци, спортски стрелци, где они, како каже у осетљивим годинама доведу, посебно мушку децу да виде да то није играчка него један јако опасан алат где може да се догоди несрећа нестручним руковањем.
"Тај неко је обучавао дете од 13 година на стрелишту да рукује оружјем? Сматрам да је то реткост, минимална шанса, да неко од мојих колега, људи који су инструктори или тренери спортског стрељаштва, учи дете од  12, 13 година како се оружје празни, пуни  и остало, сматрам да је мала шанса", оцењује инструктор.
Потврђује и да свака особа која дође на стрелиште мора да се легитимише и да таквој особи ако нема легитимацију, а претпоставља се да је малолетник не може да се да приступ оружју, чак ни ваздушном.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.