Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 13:51

Тужилац Ускоковић: Истражићемо сваки детаљ, отац дечака сутра на саслушању

Никола Ускоковић из Вишег јавног тужилаштва у Београду рекао је за РТС да нити један детаљ злочина који се догодио у школи на Врачару неће бити неистражен. Навео је и да је за сутра заказано саслушање оца дечака који је пуцао. Ивана Стевановић из Институт за криминолошка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << истраживања каже да је тренутак да се ојачају психолошки-педагошки тимови у школама у земљи.
Никола Ускоковић изјавио је за РТС да се дечак који је пуцао од јуче налази у психијатријској установи, уз одобрење његовог старатеља, где се предузимају мере – опсервација и медицинско посматрања.

"Тим радњама координира поступајући тужилац за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду, који је и вршио увиђај на лицу места, са дежурним замеником из Одељења за општи криминал“, објашњава Ускоковић.
Истиче да се истрага креће у више праваца, као да ниједан детаљ неће бити неистражен, објашњавајући да према закону дечак због година не може кривично да одговара.
Наглашава да се отац терети за кривично дело против опште сигурности, те да му је одређен притвор од 48 сати – у току којих тече истрага, после чега ће бити приведен тужиоцу на саслушање.
"За сутра је заказано његово саслушање. За кривично дело које му се ставља на терен, запрећена је казна од две до 12 година затвора", прича Ускоковић.
Према његовим речима, овакав злочин је незапамћен у Србији од Другог светског рата. "Када на лицу места видите сузне очи на лицима особа из Хитне помоћи, не може да тај призор не остави трајни утицај на вас", прича Ускоковић. 
Пазити на ментално здравље деце Ивана Стевановић из Институт за криминолошка истраживања каже да је први пут виђено да овакав злочин почини дете са непуних 14 година, те да то није забележено ни у САД, нити Русији.
"Сада је време да се окренемо деци и њиховој боли, јер чекају одговоре од одраслих. Дошло је време да више пажње посветимо менталном здрављу деце. Није страшно ако неко има проблем. Очекујем да ће наше институције ићи проактивно“, наводи Стевановићева.
Када је реч о пооштравању казнене политике, Стевановићева сматра да то није довољно, да закон треба свакако мењати, али и да је потребно да створимо систем који ће ефикасно дати одговоре на појаве које карактеришемо као кривично дело.
"Треба радити на промени система вредности", указује Стевановића, истичући да се морају психолошко-педагошки тимови у школама ојачати.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.