Izvor: RTS, 04.Maj.2023, 07:48

Трагедијом на Врачару затечени и хероји из Хитне помоћи – "стрес на који се не припремате на факултету"

Докторка Ивана Стефановић каже за РТС да је након пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, на терену у једном тренутку било чак једанаест екипа Хитне помоћи. Истиче да су и даље сви потресени, да су преживели стрес на који факултет не може да их припреми, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да су урадили ванредан посао да огромна трагедија буде нешто мања него што је могло да се деси.
Након трагедије која се у среду догодила у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару, на терену је у једном тренутку било чак једанаест екипа Хитне помоћи. Иако је реч о лекарима који имају огромно искуство, и они су били затечени.

Докторка Ивана Стефановић из Хитне помоћи каже за РТС да је јуче у 8.43 дошао први позив из школе на Врачару да се тамо нешто дешава, да је пуцњава и да има повређених.
"Као што протокол налаже, одмах пошаљете три најближе екипе, које су тамо биле врло брзо. Они су нам јавили шта се тамо даље дешава, тако да смо цео рад брзо реорганизовали, да спасимо што је могуће више повређених", истиче докторка Стефановић.
Наводи да је прва екипа која је стигла збринула дечака од 13 година и превезла га у Ургентни центар, друга екипа девојчицу од 13 година у Клинику у Тиршовој, трећа екипа дечака од 13 година у Тиршову, четврта екипа дечака и девојчицу у Ургентни центар, пета екипа наставницу (53) у свесном стању, у Ургентни центар и шеста екипа дете од 13 година такође у Тиршову.
"Након тога је остало још шест екипа, једна се вратила. Те екипе су остале да пишу констатације. Након тога смо опет послали пет екипа да буду у МУП-у када се скупе родитељи, пријатељи и родбина, да се нађу да помогну", каже докторка Стефановић.
Док је у школи трајао увиђај, у једном тренутку је чак 11 екипа било са обе стране школе, да помогну родитељима који су се окупили на Цветном тргу, где су деца изведена, а и са друге стране, где су родитељи тражили децу која се нису јављала на телефон.
"Наравно, да се нађу и професорима, наставницима и учитељима те школе који свакако нису били спремни на овакву врсту стреса, на овакву трагедију. На то сигурно нико није спреман, чак и када сте професионално едуковани, као што су екипе Хитне помоћи. Ти људи су урадили ванредан посао да ова огромна трагедија буде ипак нешто мања него што је могло да се деси", истиче докторка Стефановић.
"Сви су још увек потресени" Докторка Стефановић понавља да је на терену било укупно 11 екипа са 11 лекара, али и она сама – као родитељ.
"Ја сам тамо ишла као родитељ. Ако сте ме видели ван униформе, то је само зато што ја тај дан нисам радила него сам пошла да узмем своје дете, али наравно да ћете ићи да видите колико има повређених и да помогнете колегама у тренутку када схватите да је ваше дете безбедно", истиче докторка Стефановић.
Наглашава да су и даље сви потресени, да су све екипе остале док је требало, али да су се неки сломили када су се вратили.
"То је заиста стрес на који се не припремате на факултету. Не треба да радимо такве ствари. Када се то деси, радите све што можете, али морате да знате како после да и ваш стрес избаците. Зачуђујуће смо добро", истиче докторка Стефановић.
Каже да су екипе Хитне помоћи поред свега што се десило у школи на Врачару успеле да збрину 108 пацијената – 35 на јавним местима, 19 педијатријских позива, два акутна коронарна синдрома и пет саобраћајних незгода.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.