Izvor: RTS, 03.Maj.2023, 15:45

Нове негативне реакције у Приштини на представљени нацрт Статута СЗО

Председник Скупштине у Приштини Гљаук Коњуфца оценио је "шокантним" нацрт статута управљачког тима представљеног у Бриселу, оптуживши прошле владе због именовања тог тима, тврдећи да нема никакве везе са интересима Косова".
Гљаук Коњуфца је додао"да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је бесмислено да посланик Београда представља Приштину, наводећи да је премијер Аљбин Курти на састанку у Бриселу изнео црвене линије по овом питању.
"Што се тиче разговора у Бриселу, све се очекивало у вези са оним што се десило, тако да је тим менаџера којег су поставиле претходне владе Косова имао заиста шокантан став за нас. И сами знате какав је управљачки тим, који су поставиле претходне владе. Они су поставили функционере који немају апсолутно никакве везе са интересима Косова, а чак је и један од њих, колико сам чуо, касније постао посланик у Скупштини Србије и посланик странке Александра Вучића. Нисмо имали шта друго да очекујемо", рекао је Коњуфца  а пренели су медији у Приштини.
Истакао је да је представљени нацрт неприхватљив за институције у Приштини, као и свако решење које се нуди ван оквира Устава.
Коњуфца је подржао разрешење управљачког тима, тврдећи да се ради о групи која "заступа интересе Александра Вучића, а не интересе Косова".
Не очекује да ће доћи до брзог договора Београда и Приштине, кривећи "Србију да је потпуно у политичким координатама фашистичког национализма још од времена Милошевића из деведесетих".
Шеф кабинета председнице у Приштини Бљерим Веља изјавио је да је управљачки тим поднео нацрт статута Заједнице општина са српском већином, веома сличан статуту Војводине.
Веља је на Твитеру правио поређење, поставивши странице нацрта статута који је предложио Управни тим и странице статута Војводине.
"Чини се да им је циљ реконституисање аутономне власти Србије на Косову, као и Војводине, са циљем укидања косовских институција", написао је Веља, тврдећи да овај нацрт неће проћи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.