Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 19:54

Србија и Азербејџан, како одличне политичке односе пресликати и на економију

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и његов колега из Азербејџана Сахил Бабајев закључили су да су политички односи двеју земаља на високом нивоу и да би тако добре политичке односе требало да прате исти такви економски односи. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Потврдили су то и привредници двеју земаља на српско-азербејџанском економском форуму одржаном у Привредној комори Србије. Министри су потписали Протокола о закључцима са седнице Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу двеју земаља.
Азербејџан је искрени и лојалан пријатељ Србије, и томе не сведоче само лепе речи, већ и дела рекао је министар Селаковић и подсетио да су на седници Уједињених Нација када је било речи о пријему Косова, чврсто подржали Србију и поштовање њеног интергритета и суверенитета. 

"Подсетићу вас да је на гласању за отопчињање процедуре пријема тзв. Косова у Савет Европе Азербејџан стао уз Србију баштинећи и негујући оданост истим вредностима - а то је вредност поштовања и неповредивости интегритета и суверенитета међународно признатих држава", рекоа је министар Никола Селаковић.
За азербејџанску страну односи са Србијом нису само пријатељски већ стратешки. Такво партнерство не подразумева само политичке односе већ и економске, трговинске, социјалне и културне. То је и жеља и лидера и влада двеју земаља. 
"Покушаћемо да извучемо највећу корист из наших билатералних односа. Наши политички односи на свим нивоима су одлични, јаке су наше везе и требало би да их пренесемо на економске односе две државе",  смтара Сахил Бабајев.
У овом тренутку азерјбеџанска страна жели привредно да оживи регион Нагорно-карабаха након окончања ратних дејстава. Ту је основан индустријски парк где су направљени услови за живот породица запослених. Његова посебна предност јесте и нови коридор од Азерјбенџана преко Јерменије до Турске што ће бити алтернатива рути са Истока на Запад. 
"Имамо више од 1.400 захтева компанија да отпочну пословање у том региону, а стигли су и захтеви три српске компаније, и то је за нас изванредна вест", истиче  заменик председника УО Агенције за мала и средња предузећа Републике Азербејџана Руфат Атакишијев.
Иначе, индустријске зоне широм Азерјбеџана заузимају више од 1.200 хектара а у њих је уложено 3,5  милијарди долара. За све кориснике индустријских зона обезбеђена је комплетна инфраструктура са добром мрежом путева и железничким транспортом, а све административне ствари се завршавају на једном месту.
"Не наплаћујемо порез на профит, на имовину и земљиште 10 година. Такође, 10 година не наплаћује се ПДВ и царинске дажбине за опрему која се користи у процеус производње. Такође, корисници могу да рачунају на гаранцију за добијање кредита код азербејџанског Фонда за развој", наводи заменик председника УО Агенције за развој економских зона Елкиар Зиадов.
Досадашња српско-азербејџанска сарадња се углавном заснивала на инфраструктурним пројектима.
"Ми ћемо интензивирати наше радове и видећете у октобру 25 километара најмодернијег ауто-пута између Руме и Шабца и то годину дана пре рока", наглашава Бисерка Јефтимијевић из компаније "Азвирт".
Трговинска размена је у успону, али су цифре ниже од могућности зашта постоје сви предуслови.
Поред снажне политичке воље, потписани су споразуми о избегавању двоструког опорезивања и заштити инвестиција и добре односи међу народима.
Азербејџанска страна је највише заинтересована за сарадњу у индустрији, посебно у производњи фармацеустских производа, пољопривреди, енергетици, транспорту и туризму.
Овај пут делегација Азерјбеџана је до Београда путовала 11 сати. Када се до краја године успостави директна лет између Београда и Бакуа, две земље и народи ће и физички бити много ближе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.