Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 16:20

Недеља имунизације: Вакцине спасавају животе

Правовремена вакцинација је од непроцењиве вредности за заштиту од озбиљних, по живот опасних заразних болести, а сваки прекид имунизације доводи децу, као и ширу заједницу, у директну опасност од болести. Процењује се да вакцинација сваке године сачува 4,4 милиона >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << живота широм света.
Пандемија ковида 19 негативно је утицала на вакцинацију деце скоро свуда у свету, углавном због интензивних захтева од здравствених система, преусмеравања ресурса за имунизацију на вакцинацију против ковида 19, недостатка здравствених радника, мера превенције и страха од заразе, саопштио је УНИЦЕФ. 
Процењује се да је само у 2021. години 25 милиона деце у потпуности или делимично пропустило неку од вакцина. Од тога, око 5.400 из Србије. Зато је од кључног значаја да се повећа обухват вакцинацијом међу децом након пада обухвата изазваног пандемијом ковид 19.
Да би остварили напредак у имунизацији деце, Влада Републике Србије, СЗО и УНИЦЕФ раде на оснаживању здравствених радника, унапређењу здравствених услуга, изградњи поверења и укључивању заједнице као и превазилажењу баријера код родитеља.
Посета Дому здравља Врачар, пример добре праксе У оквиру обележавања Недеље имунизације др Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља, проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут“, др Фабио Скано, шеф канцеларије Светске здравствене организације у Србији и Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији, посетили су Дом здравља Врачар. 
"Желим да у име Министарства здравља кажем да је значај нашег окупљања данас, не само недеља имунизације која је у току, него да тимски причамо у циљу подизања свести јавности, пре свега родитеља, о значају имунизације и превенцији обољења која могу да буду спречена редовном вакцинацијом и која могу да спрече и компликације уколико се дете које није вакцинисано разболи. Оно што бих истакла на данашњем састанку у Дому здравља ,Врачар' је пример добре праксе где је обухват имунизације 99% што је заиста фантастичан резултат, и оно што смо чули од колега и начелнице педијатрије, кључ овог успеха је у поверењу и доступности.
Ми позивамо све остале наше колеге који спроводе сам процес имунизације да следе ове добре примере а наравно Министарство здравља ће увек бити подршка да све што је потребно унапреди односно подржи у активностима које се тичу имунизације”, сматра др Јелена Јанковић, помоћница министарке здравља.
"Дуже од два века вакцине доприносе безбеднијем свету, од прве вакцине против великих богиња до најновијих mRNA које се користе у превенцији тешких облика ковид 19. И у овим условима, одржавање континуитета у спровођењу националних програма имунизације има приоритет. Имунизацијом се превенирају болести, компликације и смртни исходи од вакцинама превентабилних болести међу којима су: дечија парализа, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, хепатитис Б, морбили, заушке, рубела, неке врсте запаљења плућа, проливи изазвани ротавирусом и рак грлића материце. Подаци последњег Извештаја о спровођењу имунизације Института за јавно здравље Србије ,Др Милан Јовановић Батут' за 2022. годину показују да је дошло до повећања обухвата MMR вакцинацијом у првој години живота са 74,8% (2021.) на 81,3% (2022.) и у седмој години живота са 85,8% (2021.) на 89, 5% (2022.) Повећање обухвата вакцинацијом је циљ свих здравствених установа и друштва за обезбеђење здравља становништва”, рекла је др Верица Јовановић, директорка ИЈЗС Батут.
Пораст потврђених случајева дифтерије, дечије парализе, жуте грознице Пандемија је довела до суштинског смањења нивоа имунизације у преко 100 земаља, што је довело до пораста потврђених случајева дифтерије, дечије парализе и жуте грознице у rегиону, а у Републици Србији - морбила.
"Данас смо овде због наше деце и могућности да изградимо здраво друштво за њих. Данас смо овде да саслушамо забринутост родитеља и да их подржимо пружањем информација заснованих на доказима да вакцине делују и да је током последњих 20 година спасено преко 56 милиона деце; деце која иду у наше школе и играју се на нашем игралишту у Београду. Значај вакцинације видимо и у томе што је Европски регион СЗО без ендемског полиомијелитиса од 2002. године, а ХПВ вакцинација у Уједињеном Краљевству, скоро је елиминисала рак грлића материце код жена рођених после 1. септембра 1995. а ова вакцина је доступна за девојчице и дечаке у Србији“, изјавио је др Фабио Скано, шеф Канцеларије СЗО у Србији.
У протекле три године тешко стечени помаци у рутинској имунизацији деце су нарушени. Вакцине спасавају животе, али се недовољан број деце вакцинише. Услед пандемије тај број је још више смањен.
Извештај о стању деце "УНИЦЕФ-ов извештај, Стање деце света у 2023. години, показао је да је чак 67 милиона деце широм света, од којих близу милион у Европи и Централној Азији, у потпуности или делимично пропустило рутинску имунизацију између 2019. и 2021. године. Свако пето дете уопште није заштићено од малих богиња које могу бити смртоносне у детињству! А Србија је међу пет најугроженијих земаља у Европи. Јасно је да се болести које се могу спречити вакцином, као што су богиње, враћају. Иако је обухват ММР-ом у Србији порастао на 81.3%, то није довољно. Мора да достигне ниво од 95 одсто. Да бисмо то постигли, потребно је да заједно радимо на превазилажењу преосталих изазова – све већег оклевања неких урбаних, добро образованих и богатијих родитеља да вакцинишу своју децу и благовремене имунизације породица које живе у сиромашним ромским насељима. Морамо предузети хитне мере да дођемо до сваког детета које је пропустило вакцинацију. Дозволите ми да нагласим ово - нико није безбедан док сви нису безбедни”, уверена је Дејана Костадинова, директорка УНИЦЕФ-а у Србији.
Имунизација је кључна у заштити здравља и благостања деце. Како би избијање болести које се могу спречити вакцинама и непотребне патње у вези са тим свели на минимум, Влада Србије, СЗО и УНИЦЕФ наставиће заједно да раде на јачању служби за имунизацију и обезбеђивању рутинске имунизације сваког детета.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.