Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 11:08

Вулетић: Речи које су се чуле у СБ УН лепо звуче али не значе много, у извештај није ушло оно најважније

Професор и социолог Владимир Вулетић каже за РТС да речи које су се о Косову и Метохији чуле у Савету безбедности УН лепо звуче, али не значе много. У извештај УН није ушло оно најважније, а то су избори на КиМ који су одржани протекле недеље, због чега се све и завршило >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на општим порукама, сматра Вулетић.
Владимир Вулетић је у Јутарњем програму, поводом јучерашње седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији, рекао да пре свега треба имати у виду да СБ и УН више нису оно што су били пре десетак година, већ само одраз онога што се дешава у свету и на терену.

 "Дакле, када имате поделу света, када имате борбу за реконструисање постојећег поретка, чије су напросто Уједињене нације само израз, онда вам је јасно да Уједињене нације више нису то кључно место где се решава судбина људи, али су и даље важне, и зато је било важно да смо јуче тамо били, да се о томе разговарало", сматра Вулетић.
"У извештај УН није ушло оно што је најважније" Такође, указује да је реч о редовним седницама и редовним извештајима, тако да у тај извештај није ушло оно што је најважније што се тиче Косова и Метохије, а то су резултати избора који су били протекле недеље.
"То је оно што је на неки начин недостајало и из тог разлога се и завршило на општим порукама о томе да треба наставити дијалог, реторику спустити на прихватљив ниво, али проблем јесте у томе што ви тамо немате дијалога", додаје Вулетић.
Према његовим речима, ту је још много проблема, тако да речи које су се чуле у Савету безбедности лепо звуче, али не значе много.
Охрид јесте био својеврсна нада да би могло да дође до убрзања процеса нормализације односа, шта год то значило коју за коју страну, каже Вулетић и додаје да се показало да Запад нема довољно снаге да на Куртија изврши притисак или су превладале одређене фракције у оквиру западног погледа на решавање проблема које су гурнуле у други план оно што је било наговештавано и обећавано.
Шта се очекује 2. маја Када је реч о преговорима на високом нивоу 2. маја у Бриселу, Вулетић наводи да се очекује напредак, али да постоје суштинске разлике о очекиваном резултату процеса.
"Како год да се окрене, наравно да је јасно да је тај проблем суштински око виђења шта би требало да буде на крају крајева резултат читавог процеса. За Приштину је то, нема сумње, независност, за Запад такође. За Србију то није тако", наводи Вулетић.
Оно што је интересантно, према његовој оцени, јесте да је Србија добила алиби тиме што није формирана Заједница српских општина, да на известан начин не ради оно што се од ње очекује.
"Увек можете једноставно рећи – какав следећи потез од Београда очекујете ако предуслов за било какав наставак разговора није створен", закључује Вулетић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.