Izvor: RTS, 27.Apr.2023, 22:11

Дачић: Наставићемо да инсистирамо на ЗСО као првој тачки имплементације споразума

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић у изјави за РТС после седнице Савета безбедности УН у Њујорку рекао је већина чланица била коректна и истакла да Приштина има обавезу да формира Заједницу српских општина и дала подршку дијалогу али да није сигуран да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ће до имплементације тог дела договора и доћи јер влада Аљбина Куртија то не жели.
У изјави за РТС министар Дачић је дешавања на седници Савета безбедности УН-а поделио на два сегмента.

"Седницу бих поделио на два дела. Једно је оно што је важни је а то је какав је став чланица Савета безбедности. Мислим да је огромна већина чланица била коректна у смислу онога што су рекли о обавезама и тренутној ситуацији и готово сви су истакли од САД, Велике Британије, Француске па до Кине и Русије да Косово има обавезу и да коначно мора да формира Заједницу српских општина, што је наравно за нас најважније питање, и дали подршку дијалогу", рекао је Дачић.
Други део седнице, према мишљењу министра Дачића, предтављао је, како је рекао "нашу муку коју имамо са Приштином.
"А то је да ми живимо у атмосфери велике мржње са њихове стране. Они су јасно показали да не желе било какве коректне односе, коректан дијалог, да желе сукобе, да желе наставак рата", истакао је министар спољних послова Србије.
Нагласио је да ћемо ми наставити да инсистирамо да формирање ЗСО буде прва тачка у имплементацији свега.
"Видећемо 2. маја како ће се Курти понашати, нисам сигуран да ће то ићи. Као што сам рекао, ми готово да смо сигурни да од тога неће бити ништа, јер његов циљ није формирање ЗСО, његов циљ је да се Срби протерају са Косова, и то је суштина", рекао је за РТС Ивица Дачић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.