Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 20:38

Отворена обновљена тврђава Фетислам; Вучић: Хвала европским партнерима

У Кладову је отворена обновљена тврђава Фетислам из 16. века и Летња позорница. Реконструкцију, која је трајала три године, финансирале су ЕУ и Србија, а свечаном отварању су присуствовали највиши званичници Србије и шеф делегације ЕУ у Србији. Председник Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић поручио је да тврђава изгледа величанствено и захвалио европским партнерима на огромном новцу који су уложили.
Председник Вучић је рекао да тврђава Фетислам никада од 1867. године, када је прешла из турских у наше руке, није овако лепо изгледала, као ни Кладово.
Захвалио је европским партнерима на новцу који су уложили не само у Фетислам већ и у остале тврђаве и друго што раде на развоју туристичких капацитета у Србији.
"Хвала европским партнерима на огромном новац који су овде уложили, не само у Фетислам већ и у инфраструктуру у том крају, Голубачку тврђаву и помоћ локалном бизнису, да могу да направе туристичке капацитете и привлаче туристе како из Србије тако и из Европе. Велико хвала свим европским пореским обвезницима на новцу који су дали за Кладово", поручио је Вучић.
Истакао је да ће држава урадити у Кладову и здравствени центар и да ће ускоро кренути радови.
"Још важније је да ћемо изградити брзу саобраћајницу до Голупца и одатле ћемо преко Доњег Милановца до Брзе Паланке, па северно за Кладово и јужно за Неготин, тако да повежемо читав овај крај са Београдом и остатком Србије", навео је Вучић.
Навео је да већ добро напредују радови на потезу од Пожаревца до Голупца.
"Разговарао сам са људима у Текији колико су задовољни што смо реконструисали пут до Доњег Милановца и сада имамо пут као писту, али хоћемо да имамо и брзу саобраћајницу. Хоћемо да вратимо људе из иностранства, да знање које су стекли и новац зарадили бар део врате у Србију и чекамо их раширених руку", нагласио је Вучић.
"Хвала, драги европски пријатељи, на великој подршци", додао је председник Србије. 
Жиофре: Заједно смо вратили живот Фетисламу Шеф Мисије ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поручио је да му је велико задовољство што је на прослави Дана општине Кладово.
"Такође, срећан сам што можемо да видимо овде оно што смо заједно успели да повратимо у живот, нешто до чега нам је свима стало. Тврђава Фетислам је део српског историјског и културног наслеђа, али исто тако и део нашег заједничког европског наслеђа, наше заједничке прошлости и стога ми бринемо о очувању ове тврђаве зарад наше заједничке будућности", навео је Жиофре.
Нагласио је и да се улагањем у очување културно-историјских споменика подстиче развој туризма који има великих потенцијал у том  региону који туристи већ препознају.
Указао је да је то разлог зашто су Немачка и ЕУ уложиле укупно 24,3 милона евра у пројекат "ЕУ за културно наслеђе и туризам" у циљу развоја локалног туризма и претварања потенцијала у отварање нових радних места, а како би подстакли младе да остају у свом региону и како би они добили прилику за бољи живот.
Жиофре је подсетио да ово није први културно-историјски локалитет који је у Србији обновљен захваљујући подршци ЕУ и нагласио да осим што им је дужност и задовољство да их штите, ЕУ кроз пројекте паралелно развија и сјајне туристичке потенцијале региона, али и показује да јој је стало до Србије и њених грађана, као и до Кладова.
"Стало нам је до Европе, стало нам је до Србије и њених грађана, стало нам је Кладова, бољи смо заједно", поручио је Жиофре.
Додао је да се раде и друге ствари – у Неготину, Рајачким пимницама, Феликс Ромулијани и Опленцу.
"Сви ти локалитети су неизбежне знаменитости и наша дужност и задовољство је да их штитимо", рекао је Жиофре.
Конрад: Фетислам је диван пример богате културне баштине Србије Амбасадорка Немачке у Србије Анке Конрад поручила је да је тврђава Фетислам на Дунаву део богате и разноврсне баштине у Србији.
"Међутим, Фетислам није само део културне баштине Србије, ова тврђава је део европске културе, смешта нас ту уз обалу Дунава, она повезује Србију са суседима и са Европом", додала је амбасадорка.
Истакла је да ће тврђава подстицати још више људи, и то не само из Србије, да откривају и истражују културно наслеђе Србије.
"На тај начин ће такође ојачати осећај припадности заједничком европском простору", поручила је Конрадова.
Свечаном отварању присуствују и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар туризма и омладине Хусеин Мемић, као и министарка културе Маја Гојковић.
Тврђава Фетислам подигнута је 1524. године, налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Њена реконструкција почела је пре три године, а обновљене су улазне капије, лагуми, летња позорница, комплетни бедеми.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.