Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 15:52

Хоће ли ознака географског порекла за лужничку вурду, допринети повећању сточног фонда на југу Србије

Лужничка вурда, меки пуномасни сир који се производи у бабушничком крају, добио је од Завода за интелектуалну својину, ознаку географског порекла. Зашита вурде трајала је две године, а у Бабушници очекују да ће то донети повећање сточног фонда и производње. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Производњом вурде у газдинству Николића у бабушничком селу Вава почели су да се баве, јер је откупна цена млека била изузезно ниска. Мини млекару опремили су захваљујући субвенцијама Министарства пољопривреде.

"Млеко је било јефтино и дошли смо били у ситуацију да распродамо стоку или да почнемо производњу. Онда смо ризиковали, кренули смо производњу и сада живимо од тога“, каже Анка Николић из села Вава.
Свакога дана Николићи на традиционалан начин произведу 50 до 100 килограма вурде, а испоручују је продајним објектима на југоистоку Србије.
"Вурда је тражен производ. Специфичан производ који се производи искључиво у овом делу Србије. Заштита географског порекла могла би да нам донесе да вурда иде и преко граница“, наводи Анка Николић. ,
Двадесетак домаћинстава у бабушничком крају живи од производње вурде, а у локалној самоуправи процењују да ће заштита географског порекла донети повећање производње и квалитета.
"Апсолутно се гарантује квалитет производа, јер гарантује контролу квалитета и на тај начин обезбеђује и безбедност хране која се нуди потрошачима“, каже Милан Станковић, директор ТО Бабушница.
"Локална самоуправа је издвојила значајна средства ове године да кроз програм за пољопривреду сва средства намени за развој сточарства, како би обезбедили што већи број грла и млеко за производњу вурде, самим тим и бољи пласман производа на даље тржиште“, наводи Ивана Стојичић, председница општине Бабушница.
Кулинари вурду пореде са најбољим свежим сиревима на свету. Захваљујући манифестацији Вурдијада, Бабушницу и лужнички крај посећује све више туриста који воле добру храну и нетакнуту природу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.