Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 12:18

Анестезиолог одговоран за смрт Ање Граховац, правоснажно осуђен на три године

Апелациони суд у Београду правоснажно је на три године затвора осудио анестезиолога Станоја Глишића, за смрт трогодишње Ање Граховац након операције катаракте на клиници "Перфекта“ 2007. године. Суд је преиначио првостепену пресуду којом је анестезиолог био ослобођен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од оптужби да је одговоран за смрт девојчице.
Апелациони суд је тако преиначио првостепену пресуду којом је анестезиолог Станоје Глишић био ослобођен од оптужби да је одговоран за смрт трогодишње Ање Граховац. Другостепени суд је делимичним усвајањем жалбе Вишег јавног тужиоца у Београду, преиначио првостепену пресуду Глишићу због извршења кривичног дела тешко дело против здравља људи осудио на затворску казну.
Против ове пресуде дозвољена је жалба у трећем степену, објављено је на сајту тог суда. Апелациони суд је сагласан са првостепеним судом да докази не указују да је Глишић несавесно поступао током хирушке интервенције, али сматра да анестезиолог није хитно приступио интензивном лечењу и упућивању оштећене у здравствену установу, у којој би јој могла бити пружена комплетна медицинска помоћ, те да је тиме проузроковао погоршавање њеног здравственог стања.
Због последица тешког оштећења можданог ткива које је изазвано хипоксијом, насталог у току хируршке интервенције на клиници "Перфекта“, дошло је до вишеструке дисфункције органа, услед чега је наступила смрт.
Апелациони суд је закључио да између очигледно несавесног лечења и погоршања здравља Граховац постоји узрочно-последични однос, те да је несумњиво утврђено да је услед очигледног несавесног поступања окривљеног проузроковано погоршање здравственог стања Ање Граховац.
По оцени Апелационог суда, иако је у току операције дошло до поремећаја снабдевања мозга пацијента кисеоником, анестезиолог није хитно упутио пацијенткињу у здравствену установу у којој би јој могла бити указана комплетна медицинска помоћ, иако је знао да у оквиру клинике "Перфекта“ таква медицинска помоћ не може бити пружена.
Наводе да је дете заузимало децеребрациони положај и имало децеребрационе покрете, који су већ тада указивали на тешко оштећење мозга и на потребу хитне примене комплетне антиедематозне терапије и механичке потпоре респиратором.
Другом првостепеном пресудом Глишић је био ослобођен од оптужби, док је прву првостепену, којом је био осуђен на казну затвора од три године  Апелациони суд укинуо и наложио да му се понови суђење, док је истом одлуком потврдио део пресуде којом је троје окривљених ослобођено од оптужби због недостатка доказа да су починили неко кривично дело.
Ања Граховац је оперисана 21. маја 2007. године од катаракте на клиници "Перфекта“, а преминула је две недеље касније, 4. јуна, услед оштећења на мозгу изазваних мањком кисеоника при операцији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.