Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 11:08

СЗО: Огроман ризик у Судану, побуњеници заузели лабораторију са узорцима вируса

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да постоји "огромни биолошки ризик“ након што су борци у Судану заузели националну јавну лабораторију те земље са узорцима полио вируса и морбила.
Наим Саид Абид, представник СЗО у Судану изјавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да постоји огроман биолошки ризик повезан са заузимањем централне лабораторије за јавно здравље.

Борци су "избацили све техничаре из лабораторије... која је у потпуности под контролом једне од страна као војна база", рекао је Абид и додао да је то створило "изузетно, изузетно опасну" ситуацију.
Представник СЗО није прецизирао која од сукобљених страна је заузела лабораторију.
Абид је навео да је информацију о преузимању добила од шефа националне лабораторије у Картуму, дан пре ступања примирја на снагу.
У Судану је на снази тродневни прекид ватре. Наставља се евакуација странаца.
У борбама је до сада погинуло око 500 људи, а више од 4.000 је рањено у борбама које су у току, рекао је Абид, позивајући се на бројке из суданског министарства здравља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.