Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 07:53

Амерички званичници тврде је убијен вођа Исламске државе – "мозак" напада на аеродром у Кабулу

Талибани су убили вођу Исламске државе који је наводно био "мозак” самоубилачког напада на аеродром у Кабулу 2021. године, тврде амерички званичници. У нападу, током хаотичне евакуације из Авганистана, убијено је више од 130 људи, од чега 13 америчких војника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Напад на међународни аеродром у Кабулу догодио се 26. августа 2021. године док су америчке трупе покушавале да помогну Авганистанцима и својим држављанима да побегну из земље, након што су талибани преузели власт, подсећа Ројтерс.

"Реч је о кључном званичнику Исламске државе, који је био директно укључен у планирање операција, попут Еби гејта (улаз на аеродром у Кабулу где се догодио напад). Сада више не може да планира или спроводи нападе", навео је у саопштењу портпарол Беле куће Џон Кирби.
Талибани су челника Исламске државе, чији идентитет за сад није објављен, убили  почетком априла у јужном Авганисану, који тада нису знали да је "мозак" напада на кабулски аеродром, тврди неименовани амерички званичник, преноси Гардијан.
Експлозија на улазу аеродрома догодила се неколико сати након што су западни званичници упозорили на могући напад испоставе Исламске државе. Не обазирући се на упозорења, хиљаде људи су покушавали да се докопају авиона и побегну из Авганистана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.