Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 15:56

Бањалучки гимназијалци поднели захтев за постављање бисте Диане Будисављевић

Један четврти разред Бањалучке гимназије доставили су Градској управи и градоначелнику Драшку Станивуковић предлог о постављању бисте Диане Будисављевић у Бањалуци како би било сачувано сећање на ову велику хуманитарку.
Ученица овог разреда >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Милица Василић рекла је да очекује да ће иницијатива бити веома брзо спроведена у дело, тим пре што су захтев предали лично градоначелнику.
Она истиче да је веома важно да се не заборави улога Диане Будисављевић, додајући да многи људи у Бањалуци нису ни свесни шта је она учинила спасивши на хиљаде деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.
Гимназијалци су уз предлог доставили и писма подршке која су за ову иницијативу добили од Републичког секретаријата за вере, потпредседника Народне скупштине Републике Српске Ање Љубојевић, СПКД “Просвјета” Бањалука, Удружења жена жртава рата Републике Српске и Крајишког културног центра “Свети Сава” Бањалука.
Како наводе, вајар Владимир Јокановић из Новог Сада одушевљен је идејом и пројектом бањалучких гимназијалаца и обећао је да ће даровати бисту од порцулана коју је потребно излити у бронзу да би била постављена на отвореном простору.
Ученици овај пројекат раде у оквиру предмета Демократија и људска права – пројекат “Ја грађанин”.
Диана Будисављевић била је аустријска хуманитарка, удата за лекара српске националности у Загребу, која је током Другог светског рата спасила више хиљада деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској.
Диана Будисављевић је водила картотеку о деци са надом да би једнога дана она могла бити враћена својим биолошким породицама, али јој је по налогу Министарства социјалне политике Хрватске 28. маја 1945. године та документација одузета.
Музеј жртава геноцида у Београду дошао је у посед оригинала списка Диане Будисављевић са именима и свим подацима око 5.800 српске деце спасене из усташких логора смрти НДХ, за који се мислило да је изгубљен или уништен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.