Izvor: RTS, 25.Apr.2023, 06:07

И обичан лифт може да буде непремостива препрека

Иако метропола, Београд је далеко од града који пружа једнаке могућности особама са инвалидитетом. Високи ивичњаци, неприступачан јавни превоз, институције без рампи за колица. Често и један обичан лифт за некога може да буде непремостива препрека. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Да би шеснаестогодишњи Стеван Станисављевић изашао напоље, мора прво лифтом. Али да би у њега ушао, његова мама Светлана сваки пут мора добро да се помучи.

"Лифт је мали, колица су доста широка, док је он био мали, није био толики проблем. Међутим, сад морам да скидам ногаре са колица и стављам му у крило. Када кренемо у школу, када журимо, онда ја гледам у брзини да уђем што пре, јер нас чека школски аутобус и онда се деси кад скинем ногаре, заглавим му ногице између точка и зида лифта и онда он јаукне. Ја се у том тренутку уплашим, он ионако иде сваки дан на вежбе, ја њему тако ноге могу да поломим", каже мајка Светлана Станисављевић.
Шестоспратница на Новом Београду има два лифта, али ниједан није предвиђен за инвалидска колица. Ипак, решење постоји. Како су нам рекли, станарима је у Јавном предузећу Градско стамбено речено да лифтови могу да се прошире. Међутим, ту настаје нови проблем.
Управник зграде Боро Кнежевић рекао је да је, што се тиче лифтова, одмах сазвао састанак, али да не може да добије сагласност. Напомиње да људе на нижим спратовима то не интересује, а и старији су људи са малим пензијама.
"Сарадња са пензионерима ми је мало тежа, зато што су њихове пензије мале и преко Инфостана, кад су нам прву понуду дали, шест милиона и 900.000, станари једноставно на то нису хтели да пристану", напомиње мајка дечака.
Како ствари тренутно стоје, породици Станисављевић не преостаје ништа друго него да чека неку бољу понуду. Јер, док лифт ради и има делова за поправке, тешко да ће ико издвојити новац за проширење.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.