Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 11:03

Дан Војске Србије, честитке од председника, премијерке и војног врха

Војска Србије данас обележава свој дан. Тим поводом, јуче је одржан приказ способности "Гранит 2023", а министар одбране Милош Вучевић је са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем положио венац на споменик Незнаном јунаку на Авали. Честитку припадницима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Војске Србије данас је упутио председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, као и министар Вучевић и генерал Мојсиловић.
Свој празник Војска Србије прославља 23. априла, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске.
Представници Владе Србије, Министарства одбране и Војске Србије у оквиру државне церемоније положиће венце и одати почаст.

Председник Србије Александар Вучић честитао је свим припадницима војске и министру Вучевићу овај највећи војни празник.
"Војска Србије данас је фактор стабилности у земљи и читавом региону и незаобилазан чинилац научног, технолошког и сваког другог вида развоја Србије. Више од два века у њу је и даље уткана душа народа из ког је поникла, испуњена поносом, достојанством и истрајношћу", навео је Вучић.
Навео је и да му причињава неизмерно задовољство, као председнику и врховном команданту Војске Србије, интересовање и одзив младих људи на конкурсе за пријем у јединице Војске Србије што је, како каже, показатељ да смо на правом путу.
"Захваљујући модернизацији и опремању наше војске, можемо са поносом да кажемо да имамо јаку Војску Србије, јачу него икала до сада, а још поноснији можемо бити на наше припаднике Војске који су у овој години постигли значајне резултате у обуци и оспособљавању нових војника и успели да одрже захтевани ниво оперативне способности Војске Србије", навео је председник.

Истиче да је снажна војска огледало јаке државе – "способна да заштити своју земљу и народ и обезбеди им сигурност и слободу, јер од тога не постоји ништа светије и часније".
"Поштовани припадници Војске Србије, честитам вам Дан Војске највећи војни празник, уверен да ћете као и ваши преци корачати уздигнуте главе и знати да осветлате образ својој отаџбини, својој Србији и будете достојни свог позива", закључује Вучић у честитки.
Честитка генерала Мојсиловића Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић такође је упутио честитку припадницима Војске Србије.
"У протеклом периоду реализовали сте бројне задатке, постигли завидне резултате у обуци и одржали захтевани ниво оперативних способности. Запаженим учешћем у очувању мира, мултинационалним мировним операцијама и пружањем помоћи цивилном становништву у ванредним приликама, потврдили сте спремност Војске Србије за извршавање свих задатака у мисијама које су јој додељене", навео је генерал.
Истакао је да смо сведоци свакодневних нових изазова и претњи како у региону, тако и у свету.
"Професионална, високоморална, одлучна и обучена војска, каква је наша, уз свој је народ, увек прва и спремна", навео је начелник Генералштаба.
Додао је да су учешћем у активностима на домаћем и међународном плану и унапређењем сарадње и партнерства са оружаним снагама бројних земаља света, припадници Војске достојно репрезентовали нашу војску и задржали њен углед и поверење код грађана Србије.
"Уважене колеге – припадници Војске Србије, сигуран сам да ћемо и убудуће заједничким напорима реализовати све додељене задатке, пружајући пун допринос изградњи јаке и модерне Србије, у складу са највишим европским и светским стандардима", закључује се у честитки.
Вучевић подсетио на успехе српске војске И потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић упутио је честитку припадницима Војске Србије.
"Од храбрих српских устаника, који су изникли из самог народа, током времена формирана је армија која је задивила цео свет својом чврстином, храброшћу и постојаношћу", навео је министар.
 
Како је навео, српска војска је на слободарским традицијама устанака, војевала у ратовима 1876-1878, Балканским ратовима и Великом рату, победнички остварујући ослобођење својих сународника под влашћу великих Царевина.
"Часно, пожртвовано, достојанствено српски војник је бранио своју Отаџбину, страдао у Голготи са идејом да нема светије ствари од одбране Србије. Данас стога прослављамо српског војника који је могао и може да се поноси пред читавом Европом и светом. Таква традиција и данас живи у Војсци Србије. Ово наслеђе никада нисмо предали забораву те су храброст, чврстина, одлучност и праведност одлике које су одувек и које ће заувек красити припаднике наше војске", навео је Вучевић.
 
Истиче да данас Војска једини циљ – очување мира, безбедности и сигурности свих грађана Србије, извршава на најбољи могући начин.
"Улагања и увек неопходна модернизација као и подизање стандарда наших припадника приоритет је у нашем раду са циљем да сви припадници Војске Србије и Министарства одбране буду спремни да одговоре на изазове савременог друштва, постављене задатке и достојно штите интегритет Републике Србије", рекао је министар одбране.
Уверен је, каже, да ће припадници војске у годинама које предстоје, следећи примере наших славних предака, захваљујући високом моралу и оспособљености, али и мудрости, наставити да доприносе развоју Војске Србије и јачању угледа наше државе у целини.
Јуче је на аеродрому у Батајници одржан приказ способности Војске Србије. "Гранит 2023" обухватао је летачки програм, вертикалне маневре специјалних јединица, ваздухопловну ватрену подршку, блиску ваздушну борбу, дефиле припадника специјалних јединица, налет ваздухопловног ешалона и тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.