Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 09:32

Робота у њиву, мотику о клин – технологија би могла да надокнади мањак радника у Србији

Хоће ли људе на њивама заменити роботи? Далеко смо од такве будућности, али дигитализација и роботизација пољопривреде могле би у будућности да реше недостатак радне снаге, за почетак у воћњацима и виноградима.
Slopehelpper или помагач на нагибима је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << робот на електрични погон који захваљујући вештачкој интелигенцији скенира окружење и извршава инструкције које му задаје власник.

Са једним пуњењем ради до 14 сати, а зависно од прикључка може да се користи за малчирање, као прскалица, косачица или берач.
"Оно што ми желимо са овим роботом да постигнемо јесте потпуна аутономија рада, без директног утицаја радне снаге, где овај уређај може радити и ноћу, и по магли, и по киши потпуно аутономно", истиче Игор Кордик из словеначког "Пек аутомотива".
Произвођач робота из Словеније каже да коришћење ове машине смањује радну снагу за 90 одсто.
Управо је недостатак радне снаге оно са чиме се свакодневно суочавају виноградари и воћари у Србији.
"У нашем винограду раде људи који су одавде из села и већ дуги низ година, сада више запошљавамо младе људе, заиста је све теже наћи раднике у Србији, што се тиче пољопривреде", истиче Тијана Радовановић.
Стеван Прибановић, инжењер заштите винарије "Александровић", такође наводи да је недостатак радне снаге све већи проблем.
"Свесни смо чињенице да је људска радна снага све већи и већи проблем, неминовност је да се уводе машине које би замениле људски рад", рекао је Прибановић.
Корист робота и у очувању животне средине Роботи у пољопривреди не само да мењају људски рад већ редукују и трошкове производње и контролишу употребу хемијских препарата. Значајан је и утицај на животну средину.
"Неминовност је да такве машине заживе. Живимо у таквом времену где је акценат на смањењу емисије угљен-диоксида и гасова који загађују планету, фосилних горива је све мање", указује Милан Пршић из "Агроуниверзала".
У ПКС-у сматрају да и Србија треба да прати светске трендове.
"Уколико се не прати тај темпо све веће примене нових тенологија, тешко да можемо да планирамо у будућности оно што је данас на светском тржишту", истиче Александар Богуновић из Удружења за биљну производњу ПКС-а.
Електрични робот за послове у воћарству и виноградарству биће представљен и на предстојећем Сајму пољопривреде у Новом Саду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.