Izvor: RTS, 19.Apr.2023, 06:02

Резников: ПВО систеви "Патриот" стигли у Украјину; инспекције бродова са украјинским житом настављене након два дана паузе

Рат у Украјини – 418. дан. Најжешћи окршаји и даље се воде код Бахмута, а руски дронови су јутрос напали и Одешку област. Инспекције бродова који превозе житарице из украјинских лука су настављене у Босфорском мореузу након дводневних разговора Кијева и Москве. Бугарска >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << уводи привремену забрану увоза прехрамбених производа из Украјине, изузев транзитне робе. Украјински министар одбране Олексиј Резников потврдио је да је Кијев од партнера добио системе противваздушне одбране "Патриот".
Бахмут је и даље епицентар борби. Украјински званичници тврде да је ситуација у граду под контролом, док руски кажу да су њихове снаге преузеле контролу над скоро 90 одсто делова Бахмута.

Председник Украјине Володимир Зеленски, у међувремену, посетио је украјинске снаге у граду Авдијивка у Доњецкој области, а руски председник Владимир Путин по први пут Луганску и Херсонску област. 
Руска Државна дума, такође, усвојила је нацрт закона којим је предвиђена казна доживотног затвора за издају. Амерички новинар Еван Гершкович, ухапшен у Русији због оптужби за шпијунажу, остаће у притвору до краја маја, одлучио је московски суд.
За то време, прва потпредседница украјинске Владе Јулија Свириденко упозорила је да постоји претња да извоз житарица црноморском рутом ускоро буде обустављен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.