Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 22:54

Стејт департмент: Испунити договоре у преговорима Београда и Приштине и формирати ЗСО

САД очекују од Београда и Приштине да испуне све што је договорено у досадашњим преговорима, укључујући формирање Заједнице српских општина, саопштио је Стејт департмент коментаришући досадашњу примену договора из Охрида.
Стејт департмент >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је у писаном одговору за Глас Америке, на питање о досадашњој примени договореног у Охриду, навео да је фокус САД на примени договора о нормализацији односа две стране како би им се, како кажу, помогло да развију "мирније, предвидиве односе као суседи, што ће омогућити и већу стабилност, сигурност и просперитет у региону".
"САД и ЕУ очекују од обе стране да испуне обавезе и примене раније споразуме из дијалога, укључујући и Заједницу општина са српском већином, што су потврдила двојица лидера на састанку 18. марта у Охриду", поручују из Стејт департмента и напомињу да САД остају активно ангажоване у подршци двема странама у имплементацији.
Портпарол Европске уније Петер Стано раније данас је рекао да је ЕУ оформила Заједнички надзорни одбор за надгледање спровођења Споразума о нормализацији односа и Анекса за имплементацију, како је и планирано анексом, 30 дана од његовог усвајања.
Он је најавио да ће нова рунда дијалога на високом нивоу бити одржана 2. маја у Бриселу. Иако је ЗСО договорена Бриселским споразумом 2013. године и потврђена европским предлогом и анексом из Охрида, у вези са тим питањем није било помака у протеклих месец дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.