Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 22:54

Столтенберг: Човечанство пред огромним безбедносним изазовима

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на осамнаестој годишњој Конференцији Алијанске о контроли наоружања, разоружању и неширењу оружја за масовно уништење истакао је да је човечанство ушло у период огромних безбедносних изазова.
Јенс >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Столтенберг је у обраћању делегатима на конференцији НАТО истакао да су "неодговорни поступци Кремља" о обустављању учешћа у нуклеарном споразуму Нови СТАРТ, као и да су осмишљени да одврате Алијансу од подршке Украјини.

''Званични Кремљ је одлучио да укине контролу наоружања и поткопа стратешку стабилност обустављањем учешћа у Новом СТАРТ уговору, непоштовањем споразума о нуклеарним ракетама средњег домета. уз све израженију провокативну нуклеарну реторику и претње да ће разместити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији", рекао је Сртолтенберг, објављено је на сајту НАТО.
"Пекинг има глобалну одговорност" Предочио је и да се очекује да ће Кина до 2035. године имати око 1.500 нуклеарних бојевих глава. "Дугорочно, морамо поново размислити и прилагодити наш приступ опаснијем и изазовнијем свету. Као глобална сила, Кина има глобалну одговорност. Пекинг би имао користи од повећане транспарентности, предвидљивости и безбедности споразума о контроли наоружања", рекао је Столтенберг.
Поручио и је да је НАТО платформа за сарадњу са Кином и широм међународном заједницом на обострану корист. Према његовим речима, с једне стране прети колапс међународног поретка контроле наоружања и неограничено ширење оружја за масовно уништење са дубоко опасним последицама, а с друге је алтернативни пут.
Генерални секретар НАТО рекао је и да се безбедносно окружење можда променило, али ''принципи одржавања безбедности нису''.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.