Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 11:27

Покушај паљења улазних врата Цркве Светог Пантелејмона у Призрену

Непознате особе покушале су да запале врата цркве Светог Пантелејмона у Призрену, али је интервенцијом грађана ватра угашена, тако да није изазвала ваћу материјалну штету, саопштила је полиција. Канцеларија за КиМ указује да су све екстремнији примери угрожавања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << живота Срба на КиМ, њихове имовине као и имовине СПЦ, су праћени запаљивим изјавама приштинских политичара.
"Синоћ око 23:09 грађанин је приметио пожар код врата цркве, реаговао је и успео да угаси без причињене материјалне штете", наводи се у саопштењу полиције.

Иста особа је потом обавестила полицију да је код цркве Светог Пантелејмона непознати осумњичени покушао да запали улазна врата, а полицајци су по доласку на лице места потврдили да се осећа мирис бензина и да се ради о изгорелој пластичној флаши.
Након прикупљања доказа и исказа сведока, о случају је обавештен тужилац који је препоручио покретање предмета "изазивање опште опасности".
Црква Светог Пантелејмона у Призрену једна је од многобројних цркава у том граду, која највероватније потиче из 14. века. Реконструисана је 1937. године на месту старе цркве из Средњег века.
Канцеларија за КиМ: Прави однос Приштине према Србима Канцеларија за КиМ саопштава да покушај паљења цркве Светог Пантелејмона јасно указује да би албански естремисти поново да руше и пале споменике српске културне баштине на КиМ и протерају преостали српски живаљ са ових простора.
"Док Аљбин Курти Србима “честита” Васкрс, његови екстремисти на други дан највећег српског празника пале наше светиње и то показује прави однос власти у Приштини према Србима и њиховим храмовима", наводи Канцеларија за КиМ.
Указује да су све екстремнији примери угрожавања живота Срба на КиМ, њихове имовине као и имовине СПЦ, који су праћени запаљивим изјавама приштинских политичара, у којима испољавају јасну нетрпљивост према свему српском.
Политиком неосуђивања, нехапшења и непроцесуирања починиоца оваквих злодела они само дају ветар у леђа хулиганима да још агресивније и јаче ударе на Србе.
Додатно брине чињеница да очи међународне заједнице не виде степен угрожености српског народа на КиМ, шта више стране дипломате у Приштини овај простор представљају као некакву оазу мира и верске толеранције, док их реално стање на терену готово свакодневно демантује.
Недопустиво је да сe у 21. веку у срцу Европе дешавају овако опасни инциденти, зато нећемо престати никада да апелујемо да се подигне ниво безбедности и заштите верски споменици СПЦ који су запис трајања српског народа на простору КиМ, истакла је Канцеларија у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.