Izvor: RTS, 18.Apr.2023, 06:07

Квад занимљива, али опасна играчка - како да се забава не претвори у несрећу

Последњих дана све је више оних који траже дозволу Ф категорије. То је, иначе, дозвола за трактор, али и за квад. Хоћемо ли их ускоро виђати и у Београду?
Све су популарнији, возе их и млади и стари и готово да нема планине или излетишта где се квадови >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не могу изнајмити. Уколико су регистровани као четвороцикли, за вожњу је довољна Б1 возачка дозвола. Међутим, већина квадова има зелене таблице, као трактори или тешке машине, па је потребна возачка дозвола Ф категорије.

"Ф категорију могу да полажу омладина чак већ од 15 година, да започну са 15 а да полажу са 16. Они имају 40 часова теоретске наставе морају да одслушају и имају 20 часова практичне наставе на трактору, а они који имају Б категорију они имају седам часова теоретске наставе и седам часова практичне обуке + Интересовање је највеће за те квадове, зато што сада је то јако попууларно а сви морају да имају ту Ф категорију и онда дођу да полажу на трактор да би могли да возе легално квад", каже инструктор вожње и власник ауто-школе Предраг Миркајловић.
Полагање за Ф категорију могуће је само у једној ауто-школи у Београду. И то на трактору, јер обука на кваду није предвиђена законом.
"Било би можда боље да се полаже на кваду за квад него на трактору, нема уопште упоредбе никакве. Квад је много занимљива играчка, али нестабилна, несигурна, небезбедна, а много занимљива, тако да то сад упоредити са трактором који иде 25, 30, ајде ови модернији иду и брже, али квад, ви кад пипнете гас ако се не држите за волан ви можете да паднете колико су они јаки", рекао је инструктор.
У неким од огласа стоји само ценовник, у другим шта је од докумената потребно за изнајмљивање квадова.
"Важно је напоменути, да за управљање на јавним путевима морају да поседују одговарајућу дозволу и ту сноси одговорност свакако оператер који изнајмљује такво возило. Пре свега би морао да провери да ли возач коме то изнајмљује има одговарајућу возачку дозволу.  Са аспекта безбедности желимо да напоменемо веома је важно ми из Агенције за безбедност то стално понављамо а то је да се обезбеди безбедно учешће таквим превозним средствима односно да не дозволимо да се забава претвори у неку саобраћајну незгоду", каже Милан Илић из Агенције за безбедност саобраћаја.
 А било је таквих случајева. Зато је неопходан опрез и треба користити заштитну опрему.
"Нарочито уколико се негде вози офф роад односно ван јавних путева по шумарцима, велика је опасност од превртања. Приликом превртања уколико, а свакако знамо да нема заштитног рама, уколико још евентуално немају ни кацигу онда је то велики проблем са аспекта безбедности", напомиње Илић.
Квадови коштају од неколико хиљада до неколико десетина хиљада евра. Постоје и дечји, који могу да се купе и за неколико стотина вера, али у Агенцији за безбедност напомињу да је опасно да малишани управљају таквим возилима. Изнамљивање је око 50 евра за један сат.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.