Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 08:09

Киша за викенд, када ће бити више сунца

Школарци су на распусту, а већ данас ће многи грађани кренути на пут, на годишњи одмор. Горан Михајловић из РХМЗ-а каже за РТС да ће за празнике бити променљиво време, а да се стабилизација времена очекује последњих седам до десет дана априла.
Горан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Михајловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, изјавио да се вечерас и у току ноћи очекује наоблачење са северозапада које ће сутра донети кишу у већини крајева и нешто нижу температуру.

"Субота, недеља, па и понедељак променљиво време, благи пораст температуре. У недељу између 14 и 20 степени, а киша само понегде и краткотрајно током дана. Не можемо да очекујемо стабилизацију и претежно сунчано време", навео је Михајловић.
Каже да се премешта облачна зона која ће током ноћи донети падавине у већини делова Србије.
"Снега има на планинама, пре свега Копаоник 39 сантиметара, на Кукавици 12 сантиметар. Наредних дана киша на планинама, а у току наредне седмице, честу појаву кише у нижим пределима, можемо очекивати и краткоктрајан снег на високим планинама. На Копаонику би се задржао снег и наредних десетак дана", казао је Михајловић.
Остаје топло време, у суботу до 18, у недељу до 20 степени.
"То су темепратуре које су у границама или чак преко средњих вредности. У току наредне седмице би се температура задржала у границама вишегодишњих вредности, између 13 до 17 степени у нижим пределима", рекао је Михајловић.
Снег у априлу за метеорологе, каже, није био изненађење.
"Било га је и 2021. године, али пре тога 25 година нисмо имали снег у априлу. Када се узме цео низ од 150 година метеоролошких осматрања, снег се јавља на сваких пет од 10 година. Ове године смо оборили максималну висину снежног покривача у априлу, са 16 центиметара у Београду"; истакао је Михајловић.
Климатске промене су, додаје, нешто што се посматра на дужи период.
"Постоји један тренд чешће и интензивније појаве екстремних временских прилика, и у том контексту можемо посматрати снег у априлу"; наводи Михајловић.
Зима је била једна од топлијих. "Када говоримо о предстојећем лету рано је рећи да ли нас очекују екстремне температуре, као 2007. године када је оборен рекорд", напомиње Михајловић.
Каже да се извесна стабилизација времена очекује последњих седам до десет дана априла, топлије и стабилније уз више сунца.
"Не можемо рећи прецизно да ли ће бити падавина 1. или 2. маја, али можемо рећи да генерално мај као месец би био топлији од просека, са између осам и 12 летњих дана, са температурама преко 25 степени, да би средња максимална температура достигла 22 или 23 степена, са падавинама које би биле у границама просека. Мај и јун су, иначе, месеци са највећом количином падавина у току године", закључио је Михајловић. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.