Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 18:28

Зашто опада интересовање за управнике зграда, могу ли измене закона то да промене

Закон о становању донет је пре седам година, и, ако сте имали неки озбиљан проблем у згради, , вероватно и сами знате у којим областима јесте заживео, а у којима није, каже за РТС Далибор Јокнић из ПКС-а.
Од доношења закона пре седам година када је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << владало највеће интересовање за посао управника зграде тај број је опадао и тренутно их има око 1.200. Из то и станари још увек нису свесни својих обавеза када је у питању зграда у којој живе.

"Тешко је мењати навике које су стечене, од друштвеног власништва дошли смо до тога да нисмо власници само свог стана већ да смо одговорни и за заједничке просторије. Још увек већинско размишљање није адекватно ономе шта то значи", рекао је гостујући у Београдској хроници Далибор Јокнић из ПКС задужен за издавање лиценци.
Када је стартовао овај је закон објединио три закона: Закон о становању, Закон о одржавању стамбених зграда и Закон о социјалном становању.
Избор двотрећинском већином ставра проблем јер се рецимо председник скупштине станара бира простом већином. И то је сазрело да буде предмет расправе.
Како каже Далибор Јокнић два су разлога што пада број заинтересованих за ово занимање.
"Људи су у почетку мислили да је то виско профитан посао али се испоставило да су те зараде релативно ниске по згради, што их тера да узимају више посла а онда је то тешко постићи. Имамо 1.400 лиценцираних управника зграда од којих је 350-400 изгубило ту лиценцу. не због пропуста већ углавном због биолошког процеса, неки људи су отишли у пензију, неки на жалост умрли, а 10-15 одсто због законског прописа да морају да имају уплаћено осигурање којим могу да надокнаде евентуалну штету која настане њиховим радом", објаснио је Јокнић.
Изрицане су опомене и казне али нико се није огрешио да би изгубио лиценцу, напомиње.
Често и ми као станари не учествујемо довољно у раду скуштине станара па често имамо као резултат то да ради ко како хоће. Уз то, како каже Јокнић, немамо довољно ни инспектора на терену који могу да утврде неправилности у ради. Када је реч о најављеним изменама Закона о становању оне би требале да побољшају рад и стручност управника.
"У изменема Закона тежиште ће бити померено са управника зграде на привредно друштво за које они раде, како би и станари знали коме желе да дају своје поверење. Тежиште ће бити померено и ка континуираној едукацији управника који ће морати да током три године скупе одређене бодеве како би задржали лиценцу", рекао је за РТС Далибор Јокнић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.