Izvor: RTS, 10.Apr.2023, 13:36

Из лавине на Малој Мојстровки спасено седам планинара, један задржан на интензивној нези

Седморо планинара је у недељу спасено из лавине на Малој Мојстровки у Словенији након седмочасовне акције горских служби. Троје је теже, а двоје лакше повређено, али нико није животно угрожен.
Група од седам планинара попела се у недељу на Малу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Мојстровку преко Жупанчичеве грапе. Када су изашли ван гребена, однела их је снежна лавина. Ношени низ јаругу високу око 150 метара, зауставили су се на висини од око 1.800 метара.

Нико није остао затрпан, али је због изузетно неповољних временских услова и броја повређених, акција спасавања трајала седам сати.
Учествовала су 53 горска спасиоца из седам друштава, три полицајца из јединице брдске полиције, уз помоћ хеликоптерске службе Хитне помоћи, хеликоптера словеначке војске и полиције.
Троје планинара је теже, а двоје лакше повређено, док је двоје успело да избегне лавину. Теже повређени, са повредама руку, ногу, а у једном случају главе и грудног коша, хеликоптером су превезени у болницу и нису животно угрожени.
Указана им је медицинска помоћ у Универзитетском клиничком центру у Љубљани и Општој болници у Јесеницама. Јједан од повређених је задржан на интензивној нези, али је његово стање стабилно, преноси РТВ Словенија.
Сви планинари (пет мушкараца и две жене) били су прописно опремљени и прошли су курс безбедног ходања по планинама.
Мојстровка је дугачки гребен у Јулијским Алпима, који се пружа између Јаловеца и Вршича. Гребен Мала Мојстровка налази се на висини од 2.332 метра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.