Izvor: RTS, 09.Apr.2023, 20:06

Одбројавање до београдских избора – да ли ће се гласати на јесен

Избори су могући пре краја године, пре свега за београдску власт. Наиме председник Србије каже биће их када то буде тражила опозиција. Не искључује могућност да се на биралишта иде на јесен или зиму. За касније оставља одлуку да ли ће, када до њих дође, на њих изаћи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као Народни покрет или као политичка странка.
Чини се да се сваки дан, од претходног гласања за власт у престоници, марљиво штиклира. Триста шездесет петог дана из Странке слободе и правде поново позив председнику Републике да каже тачан датум када ће се поново на гласање.

"Србија се налази на прекретници, грађани Београда и целе Србије имају право да донесу одлуку да ли желе европски главни град и европску Србију или сматрају да треба да останемо ван континента коме географски, цивилизацијски и историјски припадамо", каже председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.
Само осам дана после априлских избора 2022. Драган Ђилас на канабету на Андрићевом венцу. Састанак Вучића и лидера ССП-а десио се и пре него што су проглашени коначни резултати на нивоу Републике и Града Београда.
На питање шта је обећао Драгану Ђиласу кад ће београдски избори, председник Србије Александар Вучић каже да му није обећао ништа.
"Нисам му обећао ништа, осим што сам рекао кад буде тражио београдске изборе. Ако тражи нема проблема добиће. Морамо да седнемо да разговарамо када је то логично, не можете изборе да имате у јулу месецу – на јесен или зиму, када хоће, не он, него било ко дуги, зато што је то фер, морате да поштујете своје политичке противнике", рекао је Вучић.
Из угла приоритета, за посматраче избора, као и за оне који прате рејтинг странака, 2023. није виђења за изборну годину. Реалније им, кажу, да се на гласање иде наредне.
"Знамо да је то пракса у Србији, да се евентуални парламентарни избори или београдски спајају са локалним изборима и други разлог је што ми се чини да је ова година са врло интензивним преговорима између Београда и Приштине преузела другачије приоритете у односну на изборе, и чини ми се да би организовање избора на неки начин могло и да успори процес имплементације споразума и неких договора односно обавеза које су преузете", каже Бојан Клачар из Цесида.
Владимир Пејић, из агенције Фактор плус, каже да сви негде имају разлога за изборе али није сигуран да их са неком великом жељом очекују, свако из својих разлога.
"Тако да имамо причу о изборима, имамо најаву са различитих страна са прилично самопоуздања, али не осећа се та предизборна тензија и нико до те мере није упоран, да до те мере тражи изборе да можемо да их очекујемо до краја године", рекао је Пејић.
У фокусу странака десног центра истина, мање су београдски, више парламентарни. У међувремену, позив да се иде на нове београдске изборе дошао је из странака Небојше Зеленовића и Вука Јеремића.
Пејић је рекао да се Београд разликује од Србије и ту је доминантна улога СНС-а и СПС-а. Међутим, за разлику од Србије, ту неке опозиционе странке имају већи рејтинг, то се односи на ове традиционалне опозиционе странке које су освојиле највише мандата на претходним изборима у Београду на челу са господином Ђиласом.
Међутим, како каже, врло су снажни еколошки покрети, где постоји један проблем за њих – да нису довољно појединачно препознатљиви.
"И питање која је оправданост за СНС да расписује само београдске изборе који су на неки начин најизазовнији за њихову политичку станку а да евентуално не отвара питање ванредних парламентарних избора. Нисам сигуран да читава опозиција тражи изборе зато што рејтинзи нису такви да ти избори одговарају читавој опозицији", рекао је Клачар.
Непознаница је, каже Клачар, и да ли ће напредњаци изаћи као СНС у коалицији са партнерима или на изборе иду као Народни покрет. Вучић о томе најављује разговоре у Скупштини, а позив је, како је рекао отворен за све.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.