Izvor: RTS, 06.Apr.2023, 06:31

Цена барела зависи од земаља ОПЕК-а - најаве нових смањења производње нафте

Земље ОПЕК-а и Русија од маја додатно смањују производњу нафте. Та неочекивана одлука усијала је светске берзе - цена барела у једном дану повећана је за осам одсто и досеже и до 86 долара. Страхује се од глобалног поремећаја у снабдевању и даљег раста цена. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
ОПЕК је са Русијом, до краја године, већ смањио производњу за два милиона барела дневно, а додатно ће умањити за више од милион, од чега 500 хиљада барела смањује Русија. Стучњаци оцењују - исхитрени потез нафтног картела забрињава, јер је да сада такве одлуке са својим савезницима доносио опрезно, на унапред заказаним састанцима. 

"Било је изненађење за све. Зашто сада и зашто се то догодило тако брзо. Два су разлога: финансијска и банкарска криза која је почела у Сједињеним Америчким Државама и у Европи, а други разлог је поновно отварање Кине. Дакле, реаговали су одмах не чекајући следећи састанак. Такође, овај потез подсећа људе да ће ценама нафте на светском тржиту управљати ОПЕК и нико други осим ОПЕК-а", каже Мохамед Али Јасин, стручњак за тржиште капитала.
Дмитриј Песков, портпарол Кремља, каже да се Русија фокусира на одлуке које доносе земље произвођачи нафте. "То је у интересу светске енергетике, одржавати светске цене нафте. А ако су друге земље срећне или незадовољне тиме - то је њихова ствар", рекао је Песков.
Земље већ анализирају економске последице смањења производње које брзо може направити јаз између понуде и потражње и подстаћи раст цена црног злата и на 100 долара.
"Влада ће појачати координацију са Међународном агенцијом за енергију и другим великим потрошачима нафте, како би постакли произвођаче на дијалог. Улажемо напоре за стабилизацију глобалног тржишта нафте кроз повећање производње и улагања у производне капацитете", каже Мацуно Хироказу, секретар Владе Јапана.
И док је нестабилност нафтног тржишта у већини земља главни покретач инфлације, нафта је кључни савезник великих сила. 
"Цене нафте су веома важна компонента специјалних односа Кине и Русије. Кина је највећи светски увозник и за неколико година биће највећи потрошач нафте. Дакле, Кина и Русија су заштићене. И морам да додам да Индија такође пружа велику подршку на том фронту", каже Џон Дрискол, директор консултантског сервиса за енергетику.
Због геополитичких тензија све су чешћи предлози да би Кина и друге азијске земље могле да се договоре око плаћања нафте у јуанима, уместо у доларима. То би отворило и паралелни систем за међународна плаћања, у којем кинеска валута парира америчком долару. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.