Izvor: RTS, 03.Apr.2023, 07:41

Фриленсери могу да сачекају и онлајн пријаве порез, како ће то изгледати у пракси

Стартује примена новог модела самоопорезивања фриленсера, а у другом кварталу стиже и портал за пријаву пореза. Иван Радак из Наледа каже за РТС да сви фриленсери могу да сачекају да почне да ради портал, па тек онда да пријаве порез. Неће морати да плате камату >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << због тога, напомиње Радак.
У Србији има око 10.000 фриленсера, односно толико их је регистровано. Они остварују приходе тако што сарађују са физичким лицима, домаћим или страним, и са страним фирмама.

"Дошао је тренутак да фриленсери по новом моделу пријаве и плате порез за први квартал и то би морали да учине током априла, али донета је одлука да могу да причекају до почетка рада портала, преко којег ће то моћи да ураде електронски", каже Иван Радак из Наледа.
Почетак рада портала фриленсери очекује се у другом кварталу.
"Тада ће моћи електронским путем да се пријаве на осигурање, добиће једноставну уплатницу, са једним рачуном, један износ уплаћују и тако решавају сва питања око пореских обавеза", објашњава Радак.
Камате неће бити за оне који пријаве и уплате порез у року од 30 дана од почетка рада портала Фриленсери.
Разлика у пријавама Фриленсери који то желе пријаву могу да поднесу већ данас на постојећој ПП ОПО пријави или да сачекају почетак рада портала и нову ПП ОПО-К пријаву.
"ПП ОПО пореска пријава постоји одавно и може да је користи онај ко већ сада жели да пријави и плати порез за први квартал, а ПП ОПО-К је пријава која ће се попуњавати путем протала", наводи Радак.
Ове две пријаве су исте у горњем делу где су основни подаци, а у доњем делу је друга пријава једноставнија.
"У ПП ОПО пријави сте морали да уносите шифру сваке врсте прихода и број дана и број сати и основицу за порез и основицу за доприносе, а код ПП ОПО-К је пријава једноставнија, уносите само износ остварених прихода и заокружујете да ли хоћете модел 1 или 2 и да ли сте здравствено осигурани", објашњава Иван Радак.
Ком фриленсеру одговара опција 1, а ком опција 2 Приликом пријаве пореза у сваком кварталу можете да изаберете да ли порез плаћате по опцији 1, или опцији 2, у зависности од остварених прихода.
"Ми смо правили рачуницу и видели да је граница негде око 160.000 динара. Ако зарађујете 153.000 током месеца, боља је опција 1, имаћете нижи порез, а ако сте изнад тог нивоа, боља вам је опција 2", објашњава Радак.
Порез је сада око 20 одсто за опцију 2, а био је преко 40, док је за почетне износе 6 до 7 одсто.
Које су још предноси портала Фриленсери На порталу Фриленсери корисници ће моћи и да процене да ли су заиста фриленсери, односно да ли се могу опорезивати према том моделу.
Портал ће сам избацивати и која је опција најповољнија за корисника након што попуни поља о томе ко је исплатилац, у ком је статусу корисник (запослен, незапослен, студент, пензионер), да ли је резидент, да ли има здравствено осигурање.
Портал ће, без обзира на то у којој је валути унет износ прихода, обрачунати порез у динарима.
"На порталу можете отворити свој налог и ту да редовно уносите своје приходе и систем то све обради. Врло је једноставно, свако може то да користи", рекао је Радак.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.