Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 21:59

Кандидати за председника САНУ изнели програме

Кандидати за председника Српске академије наука и уметности су академици Светислав Божић и Зоран Кнежевић, саопштено је на конференцији у Академији. Избор часника САНУ и конституисање Председништва заказани су за 30. март.
Академици ће новог, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 23. председника Српске академије наука и уметности бирати између композитора Светислава Божића и физичара Зорана Кнежевића. Кандидати су изнели своје програме.
"Српска академија наука и уметности је надстраначка институција и таква треба да остане. Неоптерећена дневном политиком, она ослушкује свет око себе и високом оствареношћу својих чланова у разуђеним пољима науке и уметности има племениту обавезу и дужност да утиче на хармонизацију односа у сфери јавног живота", рекао је Светислав Божић.
Актуелни генерални секретар, академик Зоран Кнежевић, најавио је континуитет са претходним периодом и наставак рада на капиталним националним пројектима.
''Са Академије је увелико скинут белег 'друштва доконих стараца' и она се неоспорно успоставила као истакнути центар културног, научног и опште интелектуалног живота у нашој средини. Мислим да с тим и таквим активностима треба наставити, уз напомену да некима од њих треба дати нови подстицај", сматра Зоран Кнежевић.
Након представљања кандидата за два потпредседничка и место генералног секретара уследила је дискусија у жустрој атмосфери. Владимир Кањух, члан САНУ с најдужим стажом, у видео-поруци предложио је да се уведе нови начин гласања.
Академик Часлав Оцић оптужио је руководство САНУ за цензуру. Уз негодовање због нарушавања угледа Академије, било је и напуштања сале.
Реплицирао је академик Коста Чавошки, док је одлазећи председник Владимир Костић изнео мишљење о притисцима којима је био изложен претходних година и закључио седницу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.