Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 17:55

Дачић: Несхватљиво да се у Европском парламенту организује покушај рехабилитације Степинца

Несхватљиво је да се у Европском парламенту, центру демократије Европске уније, организује конференција посвећена ревизионистичким тежњама и још једном покушају историјске рехабилитације Алојзија Степинца, истакао је министар спољних послова Ивица Дачић. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ивица Дачић је у писаној изјави, поводом најаве хрватске посланице у ЕП да ће бити организована конференција посвећена Алојзију Степинцу, указао да је надбискуп Степинац имао значајну улогу у усташкој Независној држави Хрватској.

"Многи чланови његовог клера активно су учествовали у злочинима и масовним убиствима и сарађивали са усташким нацистима до самог краја њихове владавине. Непосредно по проглашењу Независне државе Хрватске, Степинац издаје посланицу у којој од свештенства тражи да се без задршке одазову позиву да учествују у узвишеном задатку одбране и унапређења НДХ. Он сам у писму Папи Пију XИИ хвалио се да је у НДХ покатоличено 250.000 православног живља", наведено је у писаној изјави Дачића.
С друге стране, подсећа српски шеф дипломатије, садашњи папа Фрања о Степинцу говори: "У одређеном тренутку у процесу захтева Хрватске за канонизацију постоје нејасне тачке, историјске тачке. Чему би служило проглашење за свеца ако ту истина није јасна. Никоме то не би служило".
Дачић истиче да сви до сада познати документи потврђују да је Степинац довољно знао о злочинима НДХ и на посредан начин у томе учествовао.
"Он је проблематичан као потенцијални светац било које хришћанске цркве. Коначно, хришћанин у њему никада није надвладао фанатични хрватски екстремизам. Његово понашање током Другог светског рата се никако не може назвати ни мученичким, ни светачким. Морао је стати на страну обесправљених и прогоњених у НДХ, што то никада није учинио. Напротив, налази оправдања за усташке злочине и усташко 'коначно решење'. Степинац је заправо родоначелник хрватског клеро-нацизма. Усташки поглавар Павелић га зато и одликује орденом Звезде 1944. године", каже Дачић.
Подсећа да је у НДХ од априла 1941. године до маја 1945. године убијено готово милион не-Хрвата, највећим делом Срба, затим Јевреја и Рома.
"Логор Јасеновац је највеће стратиште у Европи изван нацистичких логора у окупираној Пољској. Степинац је активно спроводио политику покрштавања православног становништва, као начин да спасу своје животе", казао је Дачић
"Пут помирења на Западном Балкану сигурно не иде преко Степинца" Додао је да је једно сасвим сигурно, а то је да пут помирења на Западном Балкану, бољег разумевања, јачања добросуседских односа, заснованих и на европским тековинама, праву и правди не иде преко Алојзија Степинца.
"Веома жалимо због намере хрватске европосланице да организује конференцију - 'Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вјере, устрајности и наде', 21. марта у Европском парламенту у Бриселу. Република Србија залаже се за јачање односа са Републиком Хрватском, као и између два народа. То је циљ коме треба тежити. Споменута конференција у Европском парламенту том циљу ни на који начин не доприноси", поручио је српски шеф дипломатије у писаној изјави.
Хрватска посланица у Европском парламенту Жељка Зовко најавила је на свом Твитер налогу да ће следеће седмице у Европском парламенту бити организована конференција "Блажени Алојзе Степинац -свједочанство вере, истрајности и наде".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.