Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 16:49

Цене мајсторских услуга у Краљеву последних година дуплиране

Када затреба мајстор, заболи глава. То су искусили многи који су у последње три године морали да их ангажују. Разлога је више: није их лако пронаћи и цене појединих радова су, од избијања вируса корона, дуплиране. Колике су дневнице мајстора, поправке и хитне интервенције, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Краљеву је проверавао Немања Јаковљевић.
Покварени електрични уређај, запушени одводи, напукле водоводне цеви. Решавање неких од тих проблема проблема може и да сачека, али када комшији овлажи плафон чекања нема. Чак и многи који би и превентивно да замене дотрајале инсталације одустану када добију предрачун. Јер је цена реновирања купатила у последње три године дуплирана.

“Пре пар година је то било две хиљаде, две и нешто. Сад сам размишљао, четири хиљаде, четири и по. Значи не никакв луксуз, само нешто основно. Тако да тешко и сада то могу да одрадим”,каже Добросав Митровић, из Краљева.
У ту цифру је укључен и материјал који је, у неким случајевима, после пандемије троструко поскупео. Мање, али су порасле и дневнице мајстора. На пример, кермачари су у Краљеву квадрат плочица лепили за шест до осам евра, сада наплаћују од 10 до 12.
Водоинсталтери су рад у једном купатилу наплаћивали око 300 евра. Сада две стотине више. Морало је, кажу, јер и они све плаћају скупље.
“Највише што се тиче горива, одржавања аутомобила, алати су поскупели драстично, одржавање тих алата је драстично поскупело. Сваке године имамо сервис алата, то је драстично отишло”, објашњава Дарко Јелић, власник фирме за извођење водоинсталатерских радова из Краљева.
Кречење и израда фасаде су двоструко скупљи. Доброг мастора не можете да задржите, ако га не платите бар 50 евра дневно, каже предузетник који их ангажује.
“Тим људима мора да се плате доприноси, да им се обезбеди оброк, превоз, гардероба, да се изнајми агенција за безбедност на раду, скела атестирано. Ко хоће да испоштује те стандарде које је држава донела, једноставно мора да повећа цене рада”, наводи Александар Стрелић, власник фирме за извођење молерских и фасадерских радова Краљева.
А Краљевчани их не плаћају највише. У Београду су, на пример, молерски радови и дупло скупљи, керамичарски за четвртину.
“Радили смо у Чачку, цене су паралелене са Краљевом. Радили смо у Новом Пазару, По мени лично нови Пазар је сад тржиште са највећим ценама у нашој Србији. Парира са Београдом и више. Једноставно број новоизграђених објеката, нема ко то да заврши. Долазе екипе са стране, Турци, Индијци“, каже Александар Стрелић, власник фирме за извођење молерских и фасадерских радова Краљева.
Иако наплаћују више, на добре мајсторе и даље се чека.
“Прави мајстор никад није скуп. Скуп је онај мајстор који је јефтин и кад за седам дана мора да радиш нешто поново”, сматра Добросав Митровић, из Краљева.
 Хитне интервенције по правилу су и најскпље. Пола у шали, а пола у збиљи тада се каже - добри електричари, водоинталатери, парногрејачи узимају колико кажу. А да не боли глава када се испостави рачун, цену ваља договорити унапред.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.