Izvor: RTS, 12.Mar.2023, 06:52

Кијев: Бахмут све теже бранити; Блато отежава кретање оклопних возила

Рат у Украјини - 382. дан. Настављене су борбе на истоку Украјине. Кијев тврди да је град Бахмут све теже бранити. Руске трупе ракетирале су град Очаков у Миколајевкој области, објавиле су локалне власти. Украјинске власти дале су рок монасима да напусте Кијевско-печерску >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лавру. Москва је затражила од Савета безбедности састанак о "Русофобији у Украјини и на Западу". ЕУ најављује да ће фонд за куповину оружја Украјини бити увећан за око три и по милијарде евра.
Украјинска војска, под чијом контролом је западни део града Бахмута - уништила је мостове преко реке Бахмутке, и која је сада прва линија фронта. Блато отежава кретање оклопних возила. Нови украјински положаји око Бахмута су 10 километара од града у месту Часив Јара, из кога беже становници.

Руске снаге су напале Лиман, Авдијевку, Шахтјорск. Експлозије су током јучерашњег дана одјекивале Мелитопољем, бомбардовано је Запорожје, гранатиран Херсон.
Кијевске власти обавестиле су монахе Кијевско-печерске лавре која је под јурисдикцијом Руске православне цркве - да до 29. марта напусте манастир. Као разлог наводи се кршење уговора о коришћењу државне имовине. Патријаршија у Москви осудила је тај потез, и упозорила да се прогоне православни верници у Украјини.
Председник Зеленски наложио је влади да проучи могућност преименовања Русије у ''Московију'', а ''Руска Федерација'' у ''Московска Федерација''.
Русија је за уторак затражила седницу Савета безбедности УН о проблему русофобије у Украјини и на Западу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.