Izvor: RTS, 10.Mar.2023, 10:13

Ђедовић: Има новца за заштићене купце енергије, општине да не траже папире које већ имају

Олакшице за струју и гас у просеку је раније користило око 68.000 најсиромашнијих грађана. Након доношења нове Уредбе о енергетски угроженом купцу очекује се да ће тај број бити утростручен јер је олакшана процедура, укључено је и даљинско грејање и проширена листа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оних који могу да их остваре. Међутим, у јануару је те повластице добило тек 55.000 најугроженијих грађана. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић каже за РТС да су за ту намену за ову годину издвојене четири милијарде динара и апеловала на локалне самоуправе да помогну људима да остваре тај статус.
У фебруару је већи број корисника за 7.000 у односу на јануар – готово 62.000, али је то и даље недовољно јер новац је обезбеђен да покрије 190.000 корисника. У Београду је поднето само 2.000 захтева. Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић истиче да је апеловала на градоначелнике да поделе информације да би се подстакли сви да буде што више пријава, јер је држава обезбедила новац.
"Протекла четири месеца радили смо на томе да испреговарамо неопходна средства. Ушла су у буџет, четири милијарде динара за ову годину, три и по више људи може да стекне статус угроженог купца, и мислим да је важно да о томе причамо, поготово кад смо имали поскупљење струје и гаса да бисмо помогли онима којима је помоћ потребна. Подигли смо критеријум да људи и са већим примањима могу да стекну тај статус, укључили смо и сеоска домаћинства. Све смо урадили да дођемо до тога", напомиње Ђедовићева.
Апелује на општине и њихове службе да се активирају.
"Немојте тражити грађанима папир, који имате у вашем систему, на пример. А не да их враћају са шалтера. Не да тражите папир, него да помогнемо људима да остваре статус. Веома је једноставно попунити захтев и ту може да се помогне људима да попуне захтев. Онај ко се пријави почетком месеца, већ крајем месеца може да оствари статус", каже Ђедовићева.
Наводи да је у Београду поднето 2.000 захтева.
"Важно је да југ и исток Србије, локалне самоуправе где има социјално угроженог становништва да помогнемо и тим деловима Србије. До сада је највише пријава дошло из Новог Пазара, Сомбора, Ужица, Врања, Лесковца, Лознице", истиче Ђедовићева.
Наставља се са субвенцијама и за енергетску ефикасност. Приоритет имају најсиромашнији и ове године. На питање да ли су локалне самоуправе са тим упознате, Ђедовићева наводи да ће их упознати и да су почели да раде на критеријумима које грађани треба да испуне да би и они добили предност када причамо о мерама енергетске ефикасности.
"До сада смо програм спровели на 20.000 домаћинстава, уложено је 2,6 милијарди динара. Обезбедили смо додатних 70 милиона евра да спроведемо и нови позив биће упућен пре краја лета. И на последњем позиву је била 151 локална самоуправа која се пријавила, што ме радује", указује Ђедовићева.
Ђедовићева напомиње да се подиже свест о енергетској ефикасности.
"Има простора за побољшање, и од октобра до јануара су грађани успели да уштеде 10 одсто електричне енергије у односу на исти период прошле године и хвала им на томе. Разматраћемо да ли да се настави продужетак мера, јер је велика потрошња и лети. Мислим да је битно да се ми мењамо, да схватимо да можемо боље и другачије и да водимо рачуна о електричној енергији. Она је до сада била најјефтинија у Европи и трудићемо се да тако и остане, али да заиста грађани и штеде", закључила је Дубравка Ђедовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.