Izvor: RTS, 10.Mar.2023, 09:05

Старовић: Сада је лопта у дворишту Приштине, мора да спроведе оно што је потписала

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране рекоа је за РТС да Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму, а то је формирање ЗСО.
Председник Србије Александар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Вучић и представник привремених пристинских институција Аљбин Курти потврдили су да ће се 18. марта састати у Охриду у оквиру дијалога уз посредство ЕУ, објавила је Европска служба за спољне послове.

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да никакве капитулације неће бити, упркос тешким околностима и притисцима Србија и председник неће прекорачити две црвене линије.
Према његовим речима, једно је питање тзв. међусобног признања, која је бесмиселна флоскула, која значи жељену обавезу Србије да се сагласи са једностаном проглашеном независношћу КиМ и друга црвена линија је жељена сагласност Србије на чланство Приштине у УН.
Истиче да је јуче председник  Вучић важне поруке послао грађанима у вези са геополитичким околностима, имајући у виду окружење у коме се налазимо – које је битно другачије од онога пре десет година, а додатно неповољно по све нас је рат у Украјини, па морамо прилагодити наш приступ тим нимало захвалним околностима.
Говорећи о посети Мирослава Лајчака Приштини, Старовић каже да морамо разумети позицију Лајчака која подразумева ту врсту потребе да емитује службени оптимизам у функцији посла којим се бави.
"Кључног напретка није било, Приштина није спремна да испуни нужни предуслов да бисмо могли говорити о некаквом путу ка новом оквирном споразуму, говоримо о формирању ЗСО", каже Старовић.
Јуче је стигла порука да Вашингтон жели брзу финализацију, али није могуће одредити конкретан временски оквир.
"Није ЗСО једини исказ и потреба који произилази из интереса српског наорда али је важан мехнаизам за реализацију колективних права. Када говримо о свим проблемима од поља безбедности, услови би били биљи да је ЗСО већ формирана", рекао је Старовић.
Уз све ово још једна важна димензија - да питање ЗСО говори о томе има ли преговарачки процес свој кредибилитет, каже државни секретар.
"Има дезинформација, ова фаза значи да се воде разговори о плану имплементације, без утврђивања плана имнплементације нема споразума, план имплементације може бити услагалшен једино ако ЗСО преддставља нучлту тачку. То је позција Србије", указао је Старовић.
Према његовим речима, сада је лопта у дворишту Приштине, мора да спроведе оно што је потписала.
Не би било добро да спровођењем погрешне тактике олакшавамо посао Куртију, рекао је Старовић. 
Постоји градација, у срцу проблема су темљене вреднсоти, дух наорда, на вишем нивоу су интереси, очување територијалног интегритета, из тога произилази стратегија и онада потези. Често се то меша тактика са стратегијом, подвукао је Старовић. 
Србија истрајава на курсу "визави" рата у Украјини, а то је подршка територијалном интегритету, не желимо да се поставимо као страна у ратном сукобу, каже он. 
Србија представља једину европску државу која се није придружила санкцијама, имајући у виду подршку Русије, као спречавање резолуције  2015. где би били проглешени јединим геноцидним народом, подсетио је Старовић. 
Када год да се рат заврши биће потребна улога Србије, да би се међунаордни односи вратили у нормалу, додаје Старовић.
Говорећи о положају Срба на КиМ, Старовић каже да је живот Срба тежак од 1999. па надаље, имамо пораст насиља усмереног према Србима и понавља да би Срби били боље заштићени да је формнирана ЗСО.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.