Izvor: RTS, 11.Mar.2024, 15:10

ТЕНТ: Почело тестирање другог апсорбера у Обреновцу

У теромелектрани "Никола Тесла" А у Обреновцу започео је пробни рад другог апсорбера који ће после 20. марта бити пуштен у погон кao део еколошког пројекта ЕПС-а. На тај начин смањиће се негативан утицај рада ТЕНТ А на животну средину, наводе у ЕПС-у.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пуштањем димних гасова започело је пробно испитивање рада апсорбера Ц1 који ће после 20. марта бити пуштен у погон кao део еколошког пројекта Електропривреде Србије (ЕПС).

Прве количине гипса, који је нуспроизвод процеса одсумпоравања, произведене су недавно када је у рад пуштен и апсорбер Ц2. 
Руководилац пројекта Љиљана Велимировић каже да произведен гипс задовољава стандарде и када буду произведене довољене количине биће премештен на сушење у силосе. 
"За сада је рано говорити о томе када ће бити произведене прве количине у апсорберу Ц1, јер се у овом тренутку у апсорбер испуштају мале количине димног гаса. Данас смо кренули са функционалним испитивањима рада апсорбера Ц2", наводи Велимировићева.
ЕПС наглашава да је завршетак њиховог највреднијег еколошког пројекта предвиђен за крај марта, када ће постројење за одсупоравање димних гасова у теромелектрани "Никола Тесла" А и званично бити пуштено у рад.
На тај начин смањиће се, како наводе у ЕПС-у, негативан утицај рада ТЕНТ А на животну средину. 
"Доћи ће до редуковања концентрације сумпорних оксида у димном гасу испод 200 милиграма по кубном метру и прашкастих материја испод 20 милиграма по метру кубном, што је складу са домаћим и европским стандардима", пише у саопштењу ЕПС-а. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.