Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 22:23

Црвени крст и ИТЛС организовали обуке за брзу и адекватну помоћ у ванболничким условима

Kада се догоди несрећа, брза и адекватна помоћ хитних служби спасава живот. Зато је Црвени крст Србије, са Међународном организацијом за едукацију у збрињавању траума у ванболничким условима (ИТЛС), организовао обуку.
Боре се за сваког повређеног, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а ових дана у Црвеном крсту Србије уче како да буду још ефикаснији на терену.
"Mислим да је овај курс јако добар, да би повезао све карике у ланцу спашавања и како би што боље разумели и знали и те прехоспиталне процедуре", рекао је др Ади Хаџибеговић, анестезиолог у Ургентном центру УКЦ Србије.
Поједини наводе да су већ били упознати са бројним процедурама.
"Међутим, много значи сазнати међународне протоколе, јер су управо протоколи оно што нас води у сигурност кроз сам терен", навела је др Марија Калинић из Службе медицинске помоћи ДЗ Гроцка.
У салама су били лекари и медицински техничари који раде у клинично-болничким центарима и службама хитне помоћи. Њих су обучавали стручњаци из Словеније.
"Код повређених болесника нарочито у саобраћајном трауматизму, две трећине смртних исхода који се десе, деси се на терену, јер није могла да се укаже та помоћ. Ово није лаичка прва помоћ о којој говоримо, ово је професионална прва помоћ, где су сви поступци који омогућавају да се пацијент одржи у животу и да се пацијент транспортује до болнице", рекао је проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије.
Координатор ИТЛС-а у Словенији Антон Посавец објаснио је да је реч о непрофитној организацији чији је циљ побољшање збрињавања повређених на терену.
"Kада смо то увели у Словенији показало се као јако добра ствар, а добре ствари треба да се деле са пријатељима", навео је Антон Посавец, координатор ИТЛС-а у Словенији.
Са обукама се наставља, а циљ је, кажу у Црвеном крсту Србије, да постанемо подружница ове међународне организације и обучавамо и стручњаке из других земаља у којима нису организоване едукације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.