Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 07:00

Велике задушнице - данас се излази на гробља, верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима

Данас су, девете суботе пред Васкрс, Велике или Зимске задушнице, које најављују припреме за почетак Часног поста. Обичај је данас изаћи на гробља и запалити свећу покојницима.
Одувек се сматрало да су најважније задушнице баш данашње, уочи Васкршњег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поста. Најраније могу да буду 6. фебруара, најкасније 13. марта, што зависи од датума Ускрса.

Данас се излази на гробља, пале свеће и тамјан, деле прилози за душе умрлих и у спомен на њих, чине добра дела. Верује се да запаљена свећа осветљава пут умрлима до следећих Зимских задушница, а молитва праведнога много може помоћи душама покојника.
Тамо где није могуће изаћи на гробље, свеће за помен покојника пале се обавезно у цркви или код куће. У појединим крајевима Велике задушнице знају и као Отворене, јер се верује да Свети Петар, кључар пакла и раја, на овај дан отвара гробове.
Зимске задушнице најављују припреме за почетак Часног поста. Увек су у суботу, пред Месне покладе. У исхрани, месо се користи још данас и сутра, а од понедељка почиње Сиропусна седеља, када употреба меса није дозвољена, већ само бели мрс. Часни пост ове године почиње 18.марта.

У великим градовима мења се уобичајени режим саобраћаја. Тако ће се у Београду, од 8 до 16 сати, појачати број возила на свим линијама које возе ка градским гробљима.
Уводи се и линија 75Л, од градске општине Нови Београд до Бежанијског гробља. Уз то, на Лешћу, Орловачи, Централном, Новом гробљу, гробљу Збег и Новој Бежанији, обезбеђен је бесплатан комби превоз за старије и особе које се теже крећу.
Улазак моторним возилима на сва градска гробља данас је забрањен до 15, на Новом бежанијском гробљу до 16 сати. На Новом и Централном гробљу забрана уласка моторним возилима важи током целог дана, као и сутра. Старо бежанијско, Земунско, Бањичко и Топчидерско гробље су затвореног типа, односно улазак моторним возилима на ова гробља није могућ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.