Izvor: RTS, 08.Mar.2024, 07:38

Бајден обраћање нацији искористио за критике на рачун Трампа, обећао помоћ Украјини и Гази

Укупан тон Бајденовог говора, његово последње обраћање о стању нације пре новембарских избора био је борбен и пун наде. Бајден се више пута освртао на Доналда Трампа критикујући његове ставове о свему, од спољне политике до имиграционе реформе. Украјини обећава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војну помоћ и најављује америчку базу у Медитерану преко које би се дистрибуирала помоћ Палестинцима у Појасу Газе.
Џо Бајден је потврдио нову америчку мисију за испоруку помоћи Гази и више пута упутио критике Доналду Трампу у свом обраћању о стању Уније. 
Најзначајнија најава Бајдена стигла је пред крај његовог сат времена дугог говора, када је потврдио да ће америчка војска успоставити "привремени пристаниште у Медитерану на обали Газе" који ће моћи да прима велике пошиљке воде, хране и лекова.
Бајден је обећао да мисија неће укључивати распоређивање америчких трупа на терену и да ће значајно олакшати доставу залиха у Газу.
Понављајући своје уверење у право Израела да се брани од Хамаса, Бајден је осудио хуманитарну кризу у Гази, где је више од 30.000 Палестинаца убијено у израелским ваздушним нападима.
"Израелу кажем ово: хуманитарна помоћ не може бити секундарно разматрана или преговарачки инструмент. Заштита и спасавање невиних живота мора да буде приоритет“, рекао је Бајден, и додао да је једино право решење за ситуацију формирање две државе.
Бајден је позвао Конгрес да одобри више средстава за Украјину у рату против Русије и осудио недавне Трампове коментаре о НАТО-у.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.