Izvor: RTS, 07.Mar.2024, 18:35

Вучић: Величанствена вест, Србија ће бити председавајућа Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију

"Величанствена вест за Србију!", поручио је председник Александар Вучић поводом вести да ће Србија у наредне три године бити председавајући Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију (ГПАИ), саопштила је Служба за сарадњу са медијима Председника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Председник Александар Вучић је истакао да ће Србија у првој и трећој години бити помоћни председавајућа Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију, а у другој години главни председавајући.

"Тешко је довољно нагласити од каквог је ово значаја за нашу земљу у погледу присуства у глобалним токовима развоја вештачке интелигенције", истакао је председник.
"Поносан на Србију! Велике ствари тек долазе. Честитам грађанима Србије!", поручио је председник Вучић.
ГПАИ је иницијатива која тежи да успостави глобалне стандарде и правила за развој вештачке интелигенције, као и да убрза развој вештачке интелигенције глобално.
Основана је 2020. године, на инцијативу председника Француске Емануела Макрона и премијера Канаде Џастина Трудоа.
Секретаријат ГПАИ је при Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), а експертски центри су у Монтреaлу и Паризу, док ће нови бити отворен у Јапану.
Србија је примљена пре мало више од годину дана, као једна од 29 чланица, консензусом.
Међу најзначајнијим члановима су САД, Уједињено Краљевство, Индија, Јапан, Јужна Кореја, Бразил, Француска, Немачка, Турска, ЕУ и друге земље.
Прошлогодишњи Самит ГПАИ одржан је у Индији и отворио га је премијер Индије Нарендра Моди у присуству великог броја представника држава и експерата из целог света.
Република Србија ће добити могућност да буде домаћин следећег Самита, који би се одржао у Београду.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.