Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 23:41

Џефри Сакс: Славим одлазак Викторије Нуланд, била је креатор погрешне политике

Један од најпознатијих светских економиста и аналитичара Џефри Сакс оценио је вечерас, обраћајући се као специјални гост на Копаоник бизнис форуму, да је добра вест што је Викторија Нуланд напустила америчку владу, јер је она одговорна за погрешну спољну политику >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << САД у последњих 30 година, у чију је мрежу упала и Србија 1999. године.
"Славим што је Викторија Нуланд напустила владу", рекао је директор Центра за одрживи развој на Универзитету Колумбија Џефри Сакс у онлајн обраћању на Копаоник бизнис форуму.

Подсекретарка за политичка питања САД Викторија Нуланд обавестила је државног секретара Ентонија Блинкена да намерава да напусти ту функцију и оде у пензију, саопштено је из Блинкеновог кабинета.
"Вест да је Нуланд дала оставку би требало да се прослави, јер је била одговорна за спољну политику у последњих 30 година. Била је кључна личност у овом погрешном размишљању Америке, која се определила за доминацију, а не сарадњу", нагласио је Сакс.
"Србија је прва упала у ову мрежу САД бомбардовањем које је трајало 78 дана 1999. године, што је био први улазак САД на савезнике Русије, то јест Србију", навео је Сакс.
Одговорност за ратове у Ираку и Украјини Подсетио је да је Нуланд била саветница за националну безбедност и, како је рекао, одвела САД у рат у Ираку, а била је и за ширење НАТО-а на Украјину и Грузију, што је довело до рата у Украјини.
Сакс је нагласио да је Викторија Нуланд стајала на Мајдану у Кијеву са демонстрантима када је америчка влада 2014. збацила са власти Виктора Јануковича, који није био за Украјину у НАТО-у, већ за украјинску неутралност.
Русија је затим, подсетио је, организовала референдум по питању Крима и анектирала то полуострво, након чега су се сви етнички руски региони отцепили. И онда је кренуо рат у границама Украјине, додао је Сакс. Навео је да су САД наставиле да инсистирају на томе да ће се Украјина придружити НАТО-у и дошло је до рата који пустоши Украјину која, како је рекао, доста губи на бојишту.
Навео је и да је европска економија на губитку због тога, а посебно немачка економија, која више није конкурентна на међународном нивоу.
О раду са Антом Марковићем 1989. године Сакс је подсетио да је радио у Југославији 1989. године са Антом Марковићем којем је покушавао да помогне у зауздавању хиперинфлације.
"Дубоко сам веровао у замисао Горбачова да може да буде мир и да је Европа обједињена и да је у то време дошло до краја непријатељстава између Истока и Запада. Али сам научио, да то неће тако лако проћи због геполитичког опредељења САД", навео је чувени економиста.
Каже да је први пут осетио да од тога нема ништа када је тадашњи премијер Марковић предложио да Југославији буде одобрена пауза у враћању дуга како би се обуздала инфлација, али да су Европа и САД одбиле могућност мораторијума 1989. године.
"Имали смо пасиван став Америке и Немачке, и Југославија је била осуђена на пропаст и онда се интерно распала. А идеја Еворпе је била да ће постојати Хрватска и Словенија, а са друге стране Србија, са руске стране ове поделе", навео је Сакс.
"Било је јасно да Запад не размишља о сарадњи са Русијом" Рекао је да је било јасно да Запад размишља о подели, а не о сарадњи са Русијом. Сакс наводи да је почетком деведесетих година препоручио Белој кући да Русији да време како би се стабилизовала и успоставила фонд за стабилизацију рубље, али је то било све одбијено. Нагласио је да је то била шанса за мир, али да је 1992. било јасно да су САД преузеле униполарну визију - ''зашто да помогнемо Русији''.

"Размишљали су - бићемо број један иако ће нас мало болети, али ће САД бити доминантне, централна Европа ће бити на нашој страни, а Русија на другој", навео је Сакс.
Каже да је постојала доктрина САД деведесетих година да се НАТО прошири на Пољску и Мађарску, а потом и на регион Западног Балкана, али не и на Србију, већ да је разбије и успостави НАТО базу на Косову. Али и да се опколи Русија са НАТО земљама у региону Црног мора, додао је Сакс.
Тада су, како је рекао, САД позвале Украјину и Грузија да постану чланице НАТО 2008. године, што је био план да се поново подели Европа.
"Са економског становишта, ово је била катастрофа, а са геполитичког још већа катастрофа. Мислим да је главна грешка била што је потцењена Русија на сваком кораку овог пута. САД су очекивале да је Русија толико слаба да неће бити у стању да се одупре", рекао је Сакс.
Како је додао, то су биле све погрешне калкулације и дошло је до рата у Украјини, што је био неоконзервативни дебакл те америчке политике.
"Санкције се вратиле као бумеранг европским економијама" "Али, оно што ме изненађује јесте како је ово за Европу била страшна грешка, Америка је потрошила 100 милијарди долара на ову авантуру, али САД нису економски патиле, док Европа јесте", навео је Сакс.
Рекао је да је раскид Европе са Русијом заиста много коштао и да су се санкције вратиле као бумеранг европским економијама. Оценио је да Русија има предност у конвенционалном наоружању и да ће рат сигурно потрајати још годину или две, али да ће онда Украјина бити потпуно осиромашена када је реч о људима.
"Бајден треба да назове Путина и каже да је проширење НАТО-а погрешна идеја" "Захтевам да се заустави овај рат и идеја проширења НАТО је била једна страшно погрешна идеја и не треба је више следити. Бајден није способан за преговоре, а требало би да назове председника Путина и каже да је проширење НАТО погрешна идеја", навео је Џефри Сакс.
Амерички економиста да би онда Русија стала са операцијама у Украјини и да би санкције биле повучене и заустављена спирала мржње, која је страшна за Европу и то много више него за Русију.
"Мислим да би Путин прихватио овакву понуду", закључио је Сакс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.