Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 17:56

Зашто Долово све чешће посећују филмске екипе

Село Долово код Панчева већ деценијама је интересантно филмским радницима, који ту снимају филмове и серије. Још је Ђорђе Кадијевић 70-их и 80-их година прошлог века ту снимио три играна филма. Сада већ постоји и кућа, која се користи искључиво за те сврхе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Зоран и Ирена Павлов из Долова у старој кући, која им је породично наслеђе, често дочекују филмске екипе. Тренутно се код њих снима серија „Сумпор" Милорада Милинковића, трилер чија је радња смештена у 1889. годину. Аутентично здање и окућница одговарали су времену с краја 19. века.

“У Србији имате проблем када хоћете да снимате нешто што је епоха, јер је тешко наћи те ентеријере, екстеријере поготово, тако да нам ово игра свашта. Ово нам је двориште затвора на пример, унутра нам је нека кућа и још нешто десето, тако да је супер”, каже Милорад Милинковић, редитељ.
Снимања су почела пре скоро 15 година, прво са једном монодрамом.
“После тога је сниман филм „Кад сване дан" Горана Паскаљевића. Сценограф Миленко Јеремић је пронашао ову кућу. Тада је све кренуло и дан данас се снима, а у задњих неколико година све више и више”, наводи Зоран Павлов, власник куће.
Зоран и Ирена воле дружења са глумцима, па су често и у улози статиста.
“Учествујем често, кад треба. Већ сам ту, па могу, а и волим то. Волим да гледам те наше домаће серије и филмове и онда ми је увек занимљиво” истиче Ирена Павлов, власница куће.
Не само ова кућа, већ цело село интересантно је за снимање, јер има доста лепих, очуваних старих кућа.
“Близина Пешчаре је нешто што је такође атрактивно филмским радницима, али изнад свега старе фасаде и улице су нешто што њих посебно привлачи”, наглашава Мирослав Првуљ, директор Дома културе Долово.
Ако се сетимо култних филмова, као што су „Бој на Косову" и „Ко то тамо пева", неких новијих, као што су серије „Тома" и „Мочвара", чије су сцене снимане у Долову, верујемо да ће мештани овог села имати још много прилика за дружење са филмским екипама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.