Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 19:05

Србин ухапшен због наводно почињеног ратног злочина у Вучитрну

Мушкарац са иницијалима Ж. Н. српске националности ухапшен је у северном делу Косовске Митровице, осумњичен да је наводно починио ратне злочине на КиМ, саопштено је из дирекције полиције у Приштини. Захтевамо да међународна заједница Србима на КиМ коначно почне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да гарантује минимум људских и грађанских права и услова за достојанствен живот, поручује Канцеларија за КиМ.
“Осумњичени Ж. Н. (1954) ухапшен је око 16 часова у северној Митровици. Наведени је осумњичен за кривично дело 'ратни злочин против цивилног становништва – сексуално насиље', почињено током 1999. године у општини Вучитрн”, наводи се у саопштењу полиције.
Са ухапшеним је обављен разговор у присуству браниоца, а одлуком тужиоца Специјалног тужилаштва одређен му је притвор од 48 сати.
Канцеларија: Курти се неће смирити док год на КиМ има иједног Србија Канцеларија за КиМ је саопштила да је реч о Живораду Н. који је "свој мир пронашао у Митровици, где је годинама продавао на локалној пијаци, да би данас био ухапшен под оптужбама за наводно ратни злочин".
"Аљбин Курти и спроводиоци његовог плана етничког чишћења Косова и Метохије неће се смирити док год у нашој јужној покрајини има иједног Србина, а то потврђује и данашње хапшење Живорада Н. у Косовској Митровици, човека који је заједно са многим стотинама Срба својевремено протеран из Вучитрна", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Живораду и људима попут њега изгледа не може да се опрости то што су, упркос свим страхотама које су он и његови суграђани српске националности преживели у Вучитрну, одлучили да остану на Косову и Метохији, додаје Канцеларија. 
"Ова врста правног линча и застрашивања људи не догађа се нигде у Европи, осим на Косову и Метохији, и ако неко мисли да ће Срби, који тамо опстају упркос свом насиљу и притисцима Куртијевог режима, напустити погнуте главе своја огњишта, не познају Србе. Захтевамо да међународна заједница Србима на Косову и Метохији коначно почне да гарантује минимум људских и грађанских права и услова за достојанствен живот, и да спречи злочинце из Приштине да без доказа хапсе и малтретирају људе", закључује се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.