Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 10:45

Виктор и Арсеније су на врху листе најбољих малих математичара у Србији

Најбољи млади математичари Србије, ученици од 5. до 8. разреда, имали су "Математички маратон" . То је такмичење на којем се тестира математичка прецизност, кроз израду најдужег низа тачних решења. Победу су однели Виктор Анђеловић, Арсеније Недић, Џон Стефановић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Мирко Драгић.
На Математичком маратону, такмичењу за више разреде основне школе, мерила се прецизност. Циљ је имати најдужи низ тачно решених задатака, каже за РТС ученик седмог разреда у Математичкој гимназији у Београду Вељко Ћировић који је победио у категорији седмака.
“То значи да ако један задатак погрешимо, можемо да изгубимо цео тај низ и не можемо ићи даље у низу, зато што ћемо бити прекинути и неће бити једноставно“, објашњава Ћировић.
Ученик осмог разреда из Злота, код Бора, Виктор Анђеловић каже да се такмичење састоји из два круга, а да је финални био за нијансу тежи. Ипак, без проблема је успео да тачно уради свих 18 задатака.
Ученици од петог до осмог разреда јуче су заједно решавали укупно 42 задатка, што је асоцијација на 42 маратонска километра.
Поред Арсенија из Београда и Виктора из Злота, код Бора, победу је на нивоу петог разреда однео Џон Стефановић из Београда, а међу шестацима најбољи је био Мирко Драгић из Нових Бановаца.
Ученици кажу да су се за ово такмичење припремали у школи, али и да поред часова додатне наставе прате часове Математичке академије.
Математичка академија је удружење математичара, физичара и информатичара, које се бави промоцијом науке, математике, физике, информатике, пружањем помоћи талентима у њиховом напредовању, као и стручним усавршавањем наставника.
Професор Математичке академије Вељко Ћировић истиче да имамо сјајну децу и да је потребно што више радити са њима, како би се искористио тај потенцијал и како би у будућности и на међународним такмичењима остваривали добре резултате.
Цело гостовање погледајте у снимку на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.