Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 08:44

Дачић на дипломатском форуму у Анталији

У Анталији почиње Дипломатски форум, на ком ће до недеље шефови држава и влада, министри, дипломате полемисати о начинима за тражење мирног решења за бројне турбуленције кроз које пролази свет. Форум се одржава под покровитељством председника Турске Реџепа Тајипа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ердогана, а Србију ће представљати шеф дипломатије Ивица Дачић.
После годину дана паузе, премијери, министри, пословни лидери, академици окупиће се на Дипломатском форуму у Анталији. Форум прошле године није одржан због разорног земљотреса који је погодио Турску, а чије последице турско друштво и даље осећа.

У трећем издању форума главна тема биће "Унапређење дипломатије у временима превирања". Тражиће се одговори на питања о томе како превазићи све актуелне турбуленције, имајући у виду два велика рата којима се не назире крај - у Украјини и у Појасу Газе - а на које дипломатија још нема одговор и решење.
Осим о томе, у познатом турском летовалишту ће се на више од 50 панела разговарати и о другим актуелним питањима - нерегуларним миграцијама, ризицима од вештачке интелигенције, климатским променама, природним катастрофама.
Све ти проблеми, наводи се на сајту форума, додатно се погоршавају услед губитак поверења у досадашњи међународни поредак. Зато је од кључне важности деловање дипломатије и излазак из њених традиционалних оквира.
Оно што ће такође бити у фокусу разговора јесте и будући оквир међународне политике с обзиром на то да трећина светске популације ове године излази на биралишта. Између осталог, бираће се нови председник Америке, руководство Европске уније, Индије. И грађани Турске крајем марта бираће општинско и градско руководство.
Форум ће отворити председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, а после тога би - како је наведено у званичном програму форума - требало да се обрати и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Србију ће на овогодишњем форуму представљати министар спољних послова Ивица Дачић, који ће у суботу учествовати на панелу посвећеном Балкану односно изазовима и шансама у нашем региону.
Према најавама, на том панелу учествоваће и шеф дипломатије Црне Горе Филип Ивановић, Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић, као и Стјуарт Пич, специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан.
Дачић ће на маргинама форума имати и билатералне састанке са међународним званичницима из региона и света.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.