Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 17:27

Подижу се мостови у Параћину

У оквиру пројекта „Заштита Параћина од великих вода“ седам мостова у граду на Црници биће подигнуто на вишу коту, јер су студије "Србијавода" показале да је то једини начин да град буде заштићен од поплава. Ниски мостови успоравали су ток бујичних вода и били један >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од узрока катастрофалних поплава 2014. године. До лета ће на месту постојећег у центру града бити изграђен нови мост.
Обимни радови почели су измештањем инсталација и инфраструктуре која се налази испод моста у центру Параћина.То је прва фаза великог посла који предстоји.

“Сада тренутно радимо припремне радове за ове велике шахте где ће свакако доћи специјализоване екипе које ће извршити те инсталације које ће свакако померити са моста на овим скелама са стране које су већ намештене”, каже Саша Ружић, координатор пројекта заштите од поплава.
Уз четири нове пасареле за пешаке већ је изграђен мост код школског центра. У односу на стари подигнут је за један метар. У оквиру пројекта комплетне заштите Параћина од поплава уређено је 10 километара тока Црнице, изграђене бујичне преграде у горњем току и постављен систем за рано упозоравање.
У сећањима Параћинаца још увек су живе слике из маја 2014. када је набујала Црница испунила корито и излила се у град. Поплављено је тада више од пет хиљада објеката за које је било потребно неколико година да се потпуно санирају.“

За изградњу мостова Парламент швајцарске конфедерације обезбедио је шест милиона евра. За уређење корита Црнице и бујичне преграде средства је обезбедила влада Аустрије као и наша земља.
“Сада са мостовима који ће сви бити подигнути један метар увис не постоји више могућност да река толико надође, река Црница и да што се каже удари у обалу моста и онда да се разлије лево и десно.То је веома битно наравно, то обухвата и константно чишћење од стране “Србија вода”дела Црнице од штофаре па према ушћу у Мораву, али они то људи стварно раде како треба сваке године и ми нисмо до сада имали неких озбиљнијих проблема што се тиче центра града и саме реке Црнице наравно”, каже Владимир Милићевић, председник општине Параћин.
Изградња новог моста у центру Параћина требало би да буде готова до краја лета, а онда ће започети радови на још једном друмском мосту преко Црнице чиме ће пројекат заштите града од великих вода бити завршен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.