Izvor: RTS, 29.Feb.2024, 13:07

ЕПС: Паметна бројила нису повезана са увећаним рачунима

Паметна бројила и даљинско очитавање нису повезани са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, саопштила је Електопривреда Србије, демантујући тако наводе једног од удружења за заштиту потрошача. Наводе да се и механичка и паметна >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бројила, у овом тренутку, очитавају ручно.
Електропривреда Србије саопштила је да се у јавности појавила дезинформација која паметна бројила и даљинско очитавање доводе у везу са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, а која је потекла од једног удуружења за заштиту потрошача.
Из ЕПС-а објашњавају да није то у питању већ да се, у овом тренутку, и механичка и паметна бројила очитавају ручно.
"Процес уградње паметних бројила је почео, али је примена система даљинског очитавања успорена због хакерских напада на ЕПС и ради додатног подешавања заштите система даљинског очитавања бројила", саопштава ЕПС.
У саопштењу наводе да даљинско очитавање онемогућава било какву грешку при очитавању и да ће бити спроведено у најкраћем року, како би се применио систем који ће помоћи и грађанима да лакше прате своју потрошњу.
Из Електропривреде наводе да се управо се због прецизно очитаног стања, једне од ставки на рачуну који издаје снабдевач, и уграђују паметна бројила која су бесплатна за потрошаче.
Наводе да је у корацима који се тренутно реализују систем додатно заштићен и да је, у поступку успостављања даљинског очитавања, у складу са европском праксом.
"Ширењем лажних информација и произвољних оцена грађани се доводе у заблуду и наноси се штета свима", упозорава ЕПС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.